Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 10.02.2017. 17:45

GMO prepreka na putu do STO!

Srbija je počela proces pridruživanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ali velika prekpreka na putu ka članstvu u toj organizaciji je Zakon o GMO. Kada je reč o rešavanju tog problema ministar trgovine Rasim Ljajić nije preveliki optimista.

Foto: StanciuC / Big Stock
  • 1.455
  • 275
  • 0

Prema izmeni Zakona o genetski modifikovanim organizmima u Srbiji postoji veliki otpor javnosti, uprkos tome što je to jedan od uslova za pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Kako prenosi Blic, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da nije preterani optimista, jer postoji snažan pritisak i otpor javnost da se ništa ne promeni. Kako je objasnio, članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji imaju 163 zemlje, a među njima je i Rusija koja je postala članica pre dve godine.

Ljajić: Velika šteta za Srbiju da ne pristupimo STO

Ljajić je dodao i to da se u procesu pristupanja STO nalazi 25 zemalja među kojima je i Srbija, te da samo 13 država na svetu nije u postupku pristupanja ovoj organizaciji. On je naglasio da bi bila velika šteta da ne pristupimo Svetskoj trgovinskoj organizaciji, rekavši da svaka članica te organizacije treba da prihvati njenu jedinstvenu regulativu, pravila i standarde.

Izričita zabrana - kamen spoticanja

Ministar Ljajić je kao glavni problem istakao to što u našem zakonu postoji izričita zabrana prometa i gajanja genetski modifikovanih organizama, pa bi u ovom slučaju najpre trebalo izmeniti Zakon.

S druge strane STO smatra da izričite zabrane za trgovinu bilo kog proizvoda ne bi smele da se nalaze u regulativi bilo koje zemlje, odnosno da ćemo o pristupanju toj organizaciji moći da razgovaramo tek kada ispunimo taj veoma bitan uslov.

Foto: StanciuC / Big Stock


Izvori

Blic


Tagovi

Rasim Ljajić Ministarstvo trgovine STO GMO Trgovina Zakon o GMO Hrana Poljoprivreda


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.