Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativno gorivo
  • 03.10.2016. 08:00

Grejanje na biomasu

Porodica Lazarević jedna je od retkih u obrenovačkom ataru, koja svoje domaćinstvo greje uz pomoć žetvenih ostataka.

  • 1.871
  • 319
  • 0

U Srbiji se sve češće govori o energetskoj efikasnosti i upotrebi obnovljivih izvora energije, ali još uvek je malo poljoprivrednih proizvodjača koji žetvene ostake koriste za grejanje stambenog prostora. U obrenovačkom ataru ih je tek nekoliko, jedna od njih, u Bariču, je i porodica Lazarević, koja već tri godine svoju kuću tokom hladnih dana zagreva koristeći biomasu kao energent.

Žetveni ostaci kao ogrev

Slama od žitarica, soje, suncokreta, šaša i drugih biljnih ostataka ova porodica balira, pakuje i koristi kao ogrev. Sakupe Lazrevići i seckane grančice, oklaske i mnogo toga još. Najvažnije im je da je kuća tokom zime topla, a grejanje ekonomično. "Sve ono što su drugi bacili mi pokušavamo da spasemo, tri godine se već vrlo uspešno grejemo uz pomoć biomase. Ukupno koristeći uz pomoć biomase kao energenta zagrevamo oko 250 kvadratnih metara. Žetvene ostatke presujemo, a za jednu grejnu sezonu potrebno je 600-700 bala, koje vrlo lako, svaki čovek koji se bavi poljoprivredom može skupiti. Veoma je važno i to da nema pepela, za sedam dana bukvalno je mnogo jedna kofa pepela koja se stvori", kaže domaćin Dragan Lazarević.

Lazarevićima stočarstvo i ratarstvo osnovna delatnost

Osnovna delatnost gazdinstva Lazarević je stočarstvo, zbog čega se, kako bi obezbedili hranu za stočni fond i bave ratarskom proizvodnjom. "U principu se bavimo ovčarstvom. To nam je osnovna delatnost, a pre dve, tri godine počeli smo da se bavimo odgojem svinja. Imamo i po koju junicu, ali sve je to još uvek u nekoj hobi varijanti. U štali je oko pedesetak ovaca mada je ranije bilo i šezdesetak. Imamo i sedam krmača, ali nažalost ćemo morati da smanjujemo taj broj zbog niske otkupne cene. Cena prasića je 240 dinara po kilogramu, ista kao i 2006.godine. Ono što nas održava u ovom poslu je čista ljubav, inače samo gajenje stoke iz finansijske dobiti nema smisla“, ističe Dragan.

Iako je gajenje svinja kod Lazarevića sada više hobi nego posao, oni taj posao valjano rade što se potvrđuje i razultatima. Ovih dana jedna od krmača je oprasila 19 prasića. Do pre nekoliko godina Lazarevići su imali i ambicioznije planove u oblasti ovčarstva, a svojevremeno Lazarevići su i nagrađivani na Novosadskom sajmu dok je stočni fond bio znatno veći.​

Fotografije ustupljene: Ostojić.net


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Žetveni ostaci Energetska efikasnost Grejanje Stočarstvo Ovčarstvo Ogoj svinja


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer