Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klub 100P plus
  • 23.11.2015. 08:00

Klub 100P plus traži smenu ministarke Bošković

"Umesto da radi u interesu poljoprivrednika, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković navodi "vodu na vodenicu" tajkunima. Tražimo njenu smenu i povlačenje Zakona o zemljištu, a i užurbano se pripremano za proteste", kaže Vojislav Malešev.

  • 835
  • 875
  • 0

U ovih pola godine, koliko udruženja poljoprivrednika "rešetaju" Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, manje nego prethodnih godina, o ovako važnom pitanju se oglašavao Klub 100P plus. Znajući da se temeljno pripremaju za svaku temu, a da im saopštenja i javni nastupi pogađaju pravo "u sridu", obradovao sam se kada sam video saopštenje pomenutog uduženja. O aktuelnom trenutku razgovarao sam sa predsednikom Upravnog odbora Klub 100P plus, Vojislavom Maleševim.

"Tačno je. Imali smo Upravni odbor i tražimo povlačenje Zakona o zemljištu i smenu ministarke. Na insistiranje Kluba da nam ministarka pokaže neobrađeno poljoprivredno zemljište u Vojvodini, ministarka se oglušila te smatramo da smo u pravu kada tvrdimo da takvog poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini nema. Što se tiče uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta, uzurpatori su poznati i Ministarstvu i lokalnim samoupravama u čijim upravama sede, u 90% slučajeva, članovi vladajuće koalicije. Zbog nemara lokalne samouprave i ministarstva, dolazi do uzurpacije državnog poljoprivrednog zemljišta. Umesto da radi u interesu poljoprivrednika, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković navodi "vodu na vodenicu" tajkunima i takozvanim investitorima. Tražimo njenu smenu i povlačenje Zakona o zemljištu, a i užurbano se pripremano za proteste", kaže Malešev.

Da li ćemo opet videti traktore na ulicama?

Konsultacije o tome su već počele sa drugim udruženjima. Usaglašavamo strategiju, sa njom nećemo žuriti u javnost, s obzirom na činjenicu, da su na paorske lidere već krenuli pritisci.

Kada već spomenuste udruženja, prema nekim ste bili veoma kritični?

Tvrdimo da su udruženja poljoprivrednika koja su učestvovala u donošenju ovog predloga i na koje se ministarstvo poziva, u stvari udruženja bezzemljaša i ljudi koji nisu poljoprivredni proizvođači. U izradi novog zakona moraju da učestvuju, pored pravnika, samo oni na koje se taj zakon direktno odnosi.

I druga udruženja traže povlačenje iz procedure Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Koji su vaši argumenti?

Primenom ovakvog zakona nepovratno se gubi najveći i neobnovljivi prirodni resurs Srbije - poljoprivredno zemljište. Ako ovakav zakon bude usvojen, porodična poljoprivredna gazdinstva će biti u potpunosti uništena i doći će do potpunog odumiranja sela, a naročito u Vojvodini gde se i nalazi 90% obradivog državnog zemljišta.

Koji je Vaš stav oko takozvanih investitora?

Dolazak takozvanih investitora neće povećati zaposlenost. Oni neće ostvariti kooperantske odnose sa malim poljoprivrednim gazdinstvima. I da budem jasan, poljoprivredno zemljište u Nemačkoj obrađuju Nemci, u Danskoj Danci, u Engleskoj engleski poljoprivrednici, pa tako i u Srbiji poljoprivredno zemljište treba da obrađuju samo naši poljoprivrednici. Ovim predlogom zakona ministarka je dokazala da ne brine o poljoprivrednim proizvođačima jer je dovela do diskriminacije porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, a naročito u Vojvodini, na koju se ovaj predlog zakona najviše odnosi.

Mnogo puta je vladajuća većina u republičkom parlamentu usvojila zakone bez obzira na sve predloge i protivljenje javnosti. Kako u ovom sazivu, tako i u nekim ranijim. Šta ih može sprečiti?

Ako zakon bude usvojen u Skupštini Srbije apelujemo na predsednika Tomislava Nikolića da kao neko ko je sa sela i koji bi trebalo da razume problem paora, ne potpiše i ne dozvoli da taj sramni i otimački Zakon ugleda svetlost dana.

Bilo kako bilo, čeka nas "vrela" sedmica. Proteste najavljuju poljoprivrednici iz Vojvojdine, Mačve, ali i drugih delova Srbije, najvećim delom zbog kašnjenja davanja po hektaru i drugih kašnjenja za stočarsku proizvodnju. S obzirom na to da neće biti rebalansa budžeta, više je nego izvesno da će dugovanja biti "prebačena" za 2016. godinu i na taj način umanjiti ionako skroman agrarni budžet.


Tagovi

Zakon o zemljištu Vojislav Malešev Snežana Bogosavljević Bošković Smena Ostavka Klub 100P Plus Paorski lideri Vojvodina Tomislav Nikolić Agrarni budžet


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D