Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo i metan
  • 25.12.2016. 09:00

Koncentracija metana u vazduhu sve veća

Metan dolazi iz mnogo različitih izvora, uključujući prirodne izvore kao što su močvare i druga vlažna područja , ali oko 60 odsto metana nastaje kao proizvod ljudskih aktivnosti, a posebno značajno učešće ima poljoprivreda i otpad od čak 36 odsto.

Foto: bigstockphoto.com/peterguess
  • 1.823
  • 303
  • 0

Gas metan je svuda oko nas i preti da ugrozi napore za usporevanje klimatskih promena. Međunarodna studija koju je predvodila francuska organizacija u laboratoriji Klimatskih nauka i zaštiti životne sredine-LCSE, pokazala je da je koncentracija metana u vazduhu počela da se povećava 2007. godine, a do naglog povećanja je došlo u 2014. i 2015 godini.

Globalne emisije metana

Metan dolazi iz mnogo različitih izvora, uključujući prirodne izvore kao što su močvare i druga slična područja, ali oko 60 odsto metana nastaje kao proizvod ljudskih aktivnosti, a posebno značajno učešće ima poljoprivreda i otpad od čak 36 odsto. Iako nije u potpunosti jasan slučaj, naučnici veruju da velika emisija metana ima veze s poljoprivrednom praksom. U Kaliforniji na primer farmeri kao i odgovorni na deponijama moraju da rade u skladu s propisima u cilju smanjenja zagrevanja gasovima.

"Možemo da smanjimo emisije metana i tako zaista pomognemo usporenju globalnog zagrevanja. To je drugi po značaju gas s efektom staklene bašte na globalnom nivou, pa i u Kaliforniji. Tamo je nekoliko kocentrisanih izvora metana u državi, na mlečnim farmama, deponijama, i fabrikama za proizvodnju nafte i gasa", objasnio je Rajan MekKarti, naučni savetnik Kalifornijskog odbora za resurse vazduha, prenosi Euronews.

Digestorima do manje metana u atmosferi

Farmeri u Kaliforniji očekuju da će smanjiti emisiju metana s mlečnih i govedarskih farmi za 40 odsto u periodu od 2013. do 2030. godine. To bi moglo da se postigne kada bi se na farmama koristili digestori za metan, koji obezbeđuje izdvajanje metana iz stajskog đubriva zahvaljujući čemu se ovaj gas kasnije može koristiti u proizvodnji električne energije.

Regulacija se takođe gleda i na način da se smanji takovana enterična emisija, to jest metan nastao kao rezultat rada digestivnog sistema goveda. Na to se eventualno može uticati promenama u ishrani stoke.

Matan je mnogo manje rasprostranjen u atmosferi u odnosu na ugljen-dioksid, ali je mnogo uticajniji jer zaroblljava 28 puta veću količinu toplote. U izveštaju se ne navodi koliko metan doprisnosi globalnom zagrevanju, ali se navodi i da se očekuje da ugljen-dioksid ostane na istom nivou u 2016. godini kao i u prethodne tri godine, a sve zahvaljujući smanjenoj emisiji u Kini.

Foto: bigstockphoto.com/peterguess


Tagovi

Metan Farme Poljoprivreda Globalno zagrevanje Digestori Ugljen-dioksid


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.