Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodi sa dodatom vrednošću
  • 31.10.2016. 11:00

Kupusijada u znaku autentičnih proizvoda

Kilogram meda za 24 evra? Teglica od 300 grama ajvara za 8 evra? Moguće je.

  • 970
  • 308
  • 0

Najveću glavicu kupusa mase 6,015 kilograma, prikazanu na 17. Futuškoj kupusijadu održanoj u subotu u Futogu, proizveo je Milan Perać. Najbolji u kulinarskim sposobnostima, a u pripremi jela od kupusa pokazala se ekipa Janjana.

Bezmalo 50.000 posetilaca bili su u prilici da na Ftoškoj kupusijadi kupe sarme za 80 dinara, a kilogram futoškog kupusa u glavici prodavao se za 40 dinara. Hibridni je ima nižu cenu, 25 dinara. Kao i svake godine, ponudu kupusa i jela od kupusa upotpunjena he originalnim proizvodima kao što su leskovački ajvar, fruškogorski lipov i homoljski med, svrljiški belmuž, petrovački kulen i mnogi, mnogi drugi. O tonama plastike i bižuterije koje se nađu (a ne bi trebalo) na ovoj manifestaciji pod brendom "sve za 100 dinara", neki drugi put. U okviru Futoške kupusijade organizovan je i stručni skup posvećen upravo proizvodnji kupusa.

"Original Srbija" podiže cenu tradicionalnim proizvodima

U okviru Kupusijade održano je i predstavljanje tradicionalnih proizvoda Srbije pod nazivom "Terra Madre Futog", kao aktivnost pokreta Slow Food Futog i Saveza "Original Srbija". Stručni skup održan je u restoranu "Marina", a na njemu su govorili predsednik "Slow Food Serbia" Bjađo Karano, iz "Kuće čuvarkuće" Vukašin Tanurdžić a iz "Asocijacije poljoprivrednika" Miroslav Kiš. Priliku da predstave svoja udruženja i proizvode imali su i svi drugi učesnici događaja Terra Madre Futog.
Objedinjavanje lokalnih i autohtonih proizvoda sa geoporeklom pod zajedničkim imenom "Original Srbija" pokazao se kao potreba da bi ti proizvodi na domaćem i svetskom tržištu postigli veću cenu. Bjađo Karano je istakao da kupci hoće da plate veću cenu za takve proizvode. To potkrepljuje i činjenica da je na sajmu Terra Madre u Torinu fruškogorski lipov med prodavan po ceni 24 evra po kilogramu, dok su kupci za 300 grama leskovačkog ajvara plaćali osam evra.

Tradicija i porodično poštovanje za dugoročan i uspešan posao

O značaju poštovanja i negovanja tradicionalnih vrednosti u okviru porodice kao preduslova za uspešan posao govorio je Simo Ćulum, koji se bezmalo četiri decenije bavi proizvodnjom kiselog kupusa.
"Pomaže Bog! Mi se tako pozdravljamo u našoj porodici i uz Božiju pomoć ulazimo u svaki posao. U kući je novac na jednom mestu i svi se trude da daju svoj maksimalni doprinos. Jedna porodica - jedna politika. Pre 37 godina smo počeli sa proizvodnjom 1,5 tone kiselog kupusa da bi danas proizvodili više od 1.000 tona. Radili smo mukotrpno i osnaživali naš posao", kaže Simo Ćulum.
Ovakva poslovna filozofija porodici Ćulum je donela uspeh. Glavni artikli proizvodnog programa ovog porodičnog posla su svež kupus i ostalo povrće, kiseli kupus glavica i ribanac. Osim kiselog kupusa, gazdinstvo porodice Ćulum proizvodi i marinirano povrće i to domaću turšiju od pet i sedam vrsta povrća, mešanu salatu, papriku sa kupusom ribancem, cepanu papriku, papriku sa belim lukom, krastavce i cveklu.

Mali poljoprivrednici kao promoteri lokalnog razvoja

Mali poljoprivredni proizvođači kao čuvari biodiverziteta i promoteri lokalnog razvoja opstanak mogu da obezbede kroz povezivanje i brendiranje njihovih proizvoda. Za očekivati je, da uskoro prehrambeni proizvodi sa geografskim poreklom budu ponuđeni u trgovinskim lancima kroz pakovanje nazvano "Original Srbija". Novi proizvođači originalnih prehrambenih proizvoda u poboljšanju njihovog kvaliteta i asortimana kao i do sada mogu da očekuju pomoć Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada. Uz proizvode futoškog kupusa na Kupusijadi i tradicionalnih proizvoda srpskog sela ponudu su upotpunili i svadbarski kupus iz Mrčajevaca, paprika babura iz Gložana, Gorski sir iz Jazka kao i vina iz Banoštora, vrbički beli luk, rakija od duda, mesne prerađevine od mangulice, banatska štrudla s makom.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Futoška Kupusijada Kupus Futog Bjađo Karano Simo Ćulum


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."