Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljopivrede
  • 25.09.2016. 12:00

Ministarstvo čini sve da IPARD ne propadne

Privremeno odbijena akreditacija je prioritet ministarstva, koji podrazumeva najbržu moguću pripremu odgovora na date preporuke i otklanjanje konstatovanih nedostataka. Ministarstvo poljoprivrede je formiralo tim koji se bavi analizom blokirajućih faktora, konstatovanih prilikom procesa revizije.

Foto: bigstockphoto.com, simazoran
  • 376
  • 46
  • 0

Povodom pisanja medija o tome da je EU odbila zahtev za akreditaciju Srbije za korišćenje novca iz IPARD fondova, zbog čega 175 miliona evra ostaje nedostupno za srpske poljoprivrednike, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine izdalo je zvanično saopštenje. Kako piše u saopštenju Evropska komisija je odobrila Srbiji IPARD program 2014-2020 u ukupnom iznosu od 175 miliona evra. Cilj akreditacije strukture za sprovođenje programa je dobijanje odobrenja da se sredstva namenjena poljoprivredi i ruralnom razvoju iz fonda pristupne pomoći koriste na programom propisani način.

Akreditovana Uprava za agrarna plaćanja kao stub razvoja

S obzirom na to da je jedan od ključnih ciljeva Ministarstva poljoprivrede i akreditovana, aktivna i funkcionalna Uprava za agrarna plaćanja (UAP), koja će biti stub poljoprivrednog razvoja u Srbiji, aktivnost usmerena ka ovoj liniji finansiranja bila je i jedan od prvih poteza Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, formiranog pre 35 dana.

Privremeno odbijena akreditacija, o čemu je ministarstvo obavešteno 8. avgusta 2016. godine u dokumentu o zapažanjima i preporukama revizije Evropske Komisije, koja je obavljena u periodu od 23. maja do 1. juna 2016. godine, tretirana je kao prioritet, što je podrazumevalo najbržu moguću pripremu odgovora na date preporuke i rad na otklanjanju konstatovanih nedostataka.

Formiran tim za otklanjanje nedostataka

Po prijemu preporuka Ministarstvo je odmah formiralo tim koji se bavi analizom blokirajućih faktora, konstatovanih prilikom procesa revizije. Tim je sačinjen od IT stručnjaka, građevinskih inženjera, kadrova CIP-a i Građevinske direkcije Srbije i za zadatak ima eliminisanje problematičnih aspekata, IT konfigurisanje i bezbednost sistema kao i selekciju neophodnih kadrova koja je u toku. U međuvremenu, Ministarstvo poljoprivrede je pronašlo novac za kompletno finansiranje svih ovih aktivnosti, koje imaju za cilj da obezbede odobrenje akreditacije prilikom naredne revizije Evropske komisije.

Evropski nivo standarda u poljoprivredi dostižan

Ministarstvo je odlučno da istraje u nameri da postigne evropski nivo standarda u poljoprivredi i omogući servis poljoprivrednicima i svim relevantnim činiocima sa kojima sarađuje, a koji se ogleda pre svega u pristupu potrebnim resursima - znanju, kadrovima i finansijskim sredstvima. "Srbija je poljoprivredna zemlja i ministarstvo će učiniti sve što je potrebno kako bi kvalifikovalo ovu temu kao centralnu društvenu temu", dodaje se u saopštenju.

Novac iz IPARD-a jedan od prioriteta

Kako se navodi ministarstvo se neće baviti krivicama i senzacijama i neće trošiti vreme na prošlost, već konstatovanjem činjeničnog stanja, rešavanjem problema i pripremom novih projekata koji će biti u službi aktivnog razvoja. Jedan od prioriteta jeste i budžet od 175 miliona evra iz IPARD programa, koji je i te kako dostižan. Kako tvrde u resornom ministarstvu znaju šta sve treba da se uradi i uveliko rade na tome, a o preciznim rokovima izjasniće se kada oni budu izvesni, navodi se u ovom saopštenju.

Foto: bigstockphoto.com, simazoran


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Ministarstvo Poljoprivreda Srbija Uprava za agrarna plaćanja Subvencije Podsticaji Poljoprivreda Ruralna područja IPARD Srbija Evropska komisija Poljoprivrednici Akreditacija Novac Standardi Kontrola


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.