Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ledolomac spreman za dejstvovanje
  • 11.01.2017. 08:00

Počela odbrana vodotokova od leda

Redovna i vanredna odbrana od leda proglašene su na vodotokovima shodno kriterijumima prema Operativnom planu, a sprovodi se redovno osmatranje i lokalne intervencije po potrebi.

Foto: MirellaST / Pixabay
  • 1.164
  • 348
  • 0

Zbog talasa hladnog vremena i formiranja leda na vodotokovima, održan je sastanak ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislava Nedimovića i predstavnika nadležnih institucija, na kome je odlučeno da se ledolomac "Greben" pokrene sa predpristaništa prevodnice "Đerdap 1" uzvodno ka mestu Sokolovac, u opštini Golubac, na početnu poziciju za dejstvovanje, kako bi obezbedio kontinualni ledohod nizvodno ka akumulaciji Đerdap.

Očekuje se dodatno formiranje leda na rekama

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, prema najavljenoj prognozi u naredna dva dana očekuje se formiranje dodatnih površina pod ledom i povećanje debljine leda, a u nastavku usled povoljnijih stabilnih vremenskih uslova neće doći do bitnije promene režima leda. Tokom sastanka razmotrena je trenutna meteorološka i hidrološka situacija i prognoza za narednih sedam dana, kao i stanje na vodotokovima sa aspekta pokrivenosti ledom i aktivnosti javnih vodoprivrednih preduzeća na odbrani od leda.

Kakvo je stanje na vodotokovima u Srbiji?

Kako piše u saopštenju stanje na vodotokovima je sledeće: na Dunavu, od Bezdana do Zemuna je ploveći led (pokrivenosti 30-60%), kod Pančeva i Velikog Gradišta je ledostaj (pokrivenost 100%), na Savi zbog niskog vodostaja priobalni i ploveći led (20-80%), Tisa i banatski vodotoci su 100% ledostaj, na Velikoj Moravi oko 60%, a na Južnoj Moravi oko 40%.

Redovna i vanredna odbrana od leda teku prema planu

Redovna i vanredna odbrana od leda proglašena je na vodotokovima shodno kriterijumima prema Operativnom planu, a sprovodi se redovno osmatranje i lokalne intervencije po potrebi. Redovna odbrana od leda je proglašena na Dunavu od mađarske granice do Bačke Palanke, kod Golupca i Velikog Gradišta, u Beogradu kod Zemuna i Novog Beograda, na Savi od granice sa Hrvatskom do Hrtkovaca, na slivu Save (Topčiderska reka, Pariguz, Kolubara sa Tamnavom, Peštan). Vanredna odbrana od leda je proglašena na Velikoj Moravi u zoni i nizvodno od Ljubičevskog mosta, kod Smedereva i u zoni Žabarskog mosta.

Sve nadležne službe u pripravnosti

Stručno operativnom sastanku sa ministrom Nedimovićem prisustvovali su predstavnici Republičke direkcije za vode, Sektora za vanredne situacije, Javnih vodoprivrednih preduzeća "Srbijavode" i "Vode Vojvodine", Republičkog hidrometeorološkog zavoda, JP EPS Ogranak "Đerdap" i Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi".

Foto: MirellaST / Pixabay


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Led Reke Vodotokovi Srbija Ledolomac Greben Sastanak Ministarstvo poljoprivrede Republička direkcije za vode Sektor za vanredne situacije Srbijavode Vode Vojvodine Republički hidrometeorološki zavod JP EPS Ogranak Đerdap Institut za vodopriv


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]