Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neizvesna sudbina mlekara i voćara
  • 29.06.2016. 19:35

Prelevmani na mleko zaustavljaju izvoz voća?

Vlada Srbije pred teškom odlukom EU zahteva ukidanje prelevmana na mleko, a mlekari njihov ostanak. Da li su voćari kolateralna šteta?

  • 1.490
  • 72
  • 0

Vlada Srbije izložena je dvostrukom pritisku: domaćih proizvođača mleka koji traže da prelevmani ostanu, s jedne strane, i sa druge zahtevu Brisela koji traži njihovo ukidanje. Međutim, vlada još ne usvaja tu odluku jer postoje naznake Evropske unije da bi, ukoliko prelevmani na mleko opstanu, Brisel mogao da donese kontrameru da privremeno zabrani uvoz srpskog sezonskog voća!

Prema pisanju portala "Blic", Vlada Srbije u tehničkom mandatu je već pripremila Odluku o produženju prelevmana za uvoz mleka i mlečnih proizvoda do kraja godine, ali će tek u fotofinišu odlučiti da li će produžiti prelevmane, koji ističu 30. juna, odnosno kako će zaštititi srpske mlekare a da pri tom ne stradaju srpski voćari.

325 miliona evra godišnje pod znakom pitanja

Do tada srpske vlasti vode intenzivne razgovore sa EU administracijom kako bi je odobrovoljile da ne primeni kontramere koje bi mogle da nas koštaju 325 miliona evra godišnje, koliko se procenjuje da bi se zaradilo izvozom smrznutog i svežeg voća.

Vlada Srbije uvela je u junu prošle godine prelevmane (uvozne takse) za mleko (od 10 do 20 dinara po litru), kao i za kiselo-mlečne proizvode (od 10 do 30 dinara). Odlukom iz decembra 2015. godine, zaštitne mere su produžene. Taksama je tada obuhvaćeno i svinjsko meso, ali su zaštitne mere skinute sa određene vrste pavlake.

Prošlogodišnji izvoz Srbije u EU iznosio 350 miliona evra

Izvor "Blica" navodi da su srpske vlasti na velikim mukama jer su izložene dvostrukom pritisku, domaćih mlekara, koji traže da se produže prelevmani, i Brisela koji insistira da Srbija poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji ne predviđa takav povlašćen status.

Zvaničan komentar Ministarstva poljoprivrede još nije stigao, ali je nezvanična informacija da je urađena kompletna analitika za Brisel o potrebi važenja prelevmana do kraja godine, uz molbu da se ne primenjuju kontramere. Prošlogodišnji izvoz voća iz Srbije u Evropsku uniju iznosio je 325 miliona evra.

Odluku o produženju prelevmana za uvoz mleka i mlečnih proizvoda do kraja godine Vlada Srbije već je pripremila, ali će tek u fotofinišu odlučiti da li će produžiti prelevmane, koji ističu 30. juna, odnosno kako će zaštititi srpske mlekare a da pri tom ne stradaju srpski voćari.

Kazna u sred voćarske sezone

Stručnjaci se slažu da je moguće očekivati packu Evropske unije ako Srbija produži ovu zaštitnu meru. Agroekonomista Miladin Ševarlić kaže da ga ne bi iznenadilo da nas EU kazni ograničenjem izvoza u sred sezone našeg voća.

"Prelevmani su kratkoročna mera. Država proizvođače mora da zaštiti subvencijama jer bez njih mi poljoprivredu možemo da zadržimo samo u sećanju", objašnjava Ševarlić.

Mlekari i voćari u panici

I dok Vlada ne zna na koju će stranu, i proizvođači voća i mleka su u panici.

"Privremena zabrana izvoza voća je katastrofa za mene jer celokupnu svoju proizvodnju plasiram na evropsko tržište. Vlada mora dugoročno da definiše agrarnu politiku jer kratkoročnim merama zaštiti jednog, ali na štetu drugog" - žali se voćar iz Arilja Ljubiša Miljanović.

S druge strane, generalni direktor "Imleka" Ilija Šetka, smatra da prelevmani moraju da ostanu. On ističe da bi ukidanje prelevmana uništilo domaću proizvodnju mleka. Razlog za to je sada još jači nego pre godinu dana jer su cene mleka u EU još niže. Šetka kaže da ako prelevmani budu ukinuti, desetine hiljada ljudi će ostati bez posla, dok država bi bila oštećena za milione od poreza i doprinosa.


Izvori

Blic


Tagovi

Prelevmani Mleko Srbija Evropska unija Mlekarstvo Voćarstvo Voćari Mlekari Brisel Vlada Srbije