Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolje vino
  • 13.02.2017. 13:00

Proglašeno najbolje vino srednjeg Banata

Apsolutni pobednik manifestacije "Najbolje vino srednjeg Banata 2017" je Janoš Urban, koji je proizveo najbolja bela i crvena vina u ovom regionu i najbolje vino cele manifestacije.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 998
  • 107
  • 0

Najbolje vino srednjeg Banata je crveno vino Merlo iz 2015. godine koje je proizveo Janoš Urban. Njegov dve godine mlađi Rajnski rizling proglašen je za najbolje belo vino. Urban je pobedio u konkurenciji 134 uzorka - 52 uzorka belih vina, 50 crvenih, 16 roze vina, 13 "šiler" i tri uzorka dezertnih vina, koje je ocenjivao stručni žiri na čijem čelu je bio Igor Luković. U nadmetanju za najbolje vino po sedmi put učestvovalo je šest udruženja vinara iz ovog regiona.

Janoš Urban - apsolutni pobednik manifestacije

Ovaj vinar iz kluba vina "Sveti Martin" iz Mužlje osvojio je najviše medalja u svim kategorijama, a uručena mu je i plaketa za proizvođača koji je predao najveći broj uzoraka. Reč je o pet zlatnih medalja, 12 srebrnih i šest bronzanih.

Janoš nema svoje vinograde, ali voli da pravi i da pije dobro vino. Zbog toga se pre 13 godina i upustio u avanturu proizvodnje vina. Za prvih šest godina u vinarstvu kaže da su bile amaterske. On je profesionalni muzičar i majstor za popravku muzičkih instrumenata. Oni dobro upućeni, znaju ga i kao violinara, umetnika koji pravi violine. Kaže da su ove profesije povezane. Note se lakše i lepše nižu uz lepo vino.

"Godišnje proizvedem oko 3.000 litara vina. To je količina koja prevazilazi vlastite potrebe i potrebe mojih prijatelja. Još uvek nemam registrovanu vinariju. Za sada nemam svoj vinograd, ali uvek kupujem najkvalitetnije grožđe. Delom je ono iz srednjeg Banata, ali ove godine najveće količine u moju vinariju su stigle sa Fruške gore. Grožđe od kojeg je napravljen pobednički Merlo proizvedeno je u Deliblatskoj peščari, a ima ga i iz Novog Slankamena, nešto malo iz centralne Srbije. Ove sezone kupio sam 13 vrsta grožđa", priča Urban.

Naš sagovornik kaže da 60 odsto dobrog vina nastaje još u vinogradu. Zbog toga namerava da kupi ili podigne svoj vinograd, ali tek kada odluči da manje bude posvećen sadašnjim primarnim zanimanjima.

Urbanov Мerlo i Rajnski rizling najbolji

Povećan broj uzoraka i bolji kvalitet

Veći broj uzoraka u odnosu na prošlu godinu i poboljšanje kvaliteta, osnovne su odlike ovogodišnjeg takmičenja za najbolje vino srednjeg Banata. Pola vina je u medaljama, a to znači da se ono rangira kao divno, predivno i još lepše, kaže Šandor Šomođi, predsednik zrenjaninskog udruženja "Klub vina".

"Na takmičenju imamo ljude koji izuzetno dobro prave vina, ali do sada se nisu pojavljivali na takmičenjima. S druge strane strane, tu su i dokazani vinari. Kvalitet njihovih vina potvrđen je i na drugim festivalima. Tu bih pomenuo Dragišu Gvožđana iz Melenaca, koji se istakao između ostalih i u proizvodnji 'šiler' vina. Ovom vinu smo dali poseban akcenat, jer u javnost želimo da vratimo 'banatski šiler'. Naredne godine još više ćemo raditi na tome. Cilj će nam biti da se vina koja se ocenjuju na ovoj našoj manifestaciji prave od banatskog grožđa", priča Šomođi.

Prodaja sa kućnog praga

On tvrdi da je zakon neadekvatan i da mali registoravni proizvođači grožnja i vina, kao što je on, posluju sa gubitkom. Navodi da je u Srbiji svega 300 registrovanih malih vinara.

"U Sloveniji je ovakvih vinara 32.000. U Mađarskoj je reč o 67.000 malih vinarija. Realnost kod nas je u skladu sa potencijalima 3.000-4.000. Priprema se nov zakon u skladu sa zakonskom regulativom EU u ovoj oblasti i verujem da će tada poljoprivredna domaćinstva moći da plasiraju svoja vina", kaže Šomođi.

Prema njegovim rečima, dokazano je da srednji Banat ima potencijal, jer već postoje zasadi vinograda, tendencija je podizanja novih, što znači da i interesovanje za ovu proizvodnju raste. Postojanje malih vinarija koje nisu u sivoj zoni jedna je od dobrih osnova za razvoj seoskog turizma. Uostalom, hrana, piće, interesantni sadržaji i boravak u prirodi, osnovni su faktori koji turiste privlače da posete selo i u njemu borave.

Foto: Jasna Bajšanski


Foto prilog


Tagovi

Najbolje vino Zrenjanin Srednji Banat Manifestacija Uzorci Stručni žiri Janoš Urban Apsolutni pobednik Bolji kvalitet Šandor Šomođi Prodaja sa kućnog praga Zakon o vinu


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin