Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 12.07.2016. 17:30

Revitalizacija 905 km atarskih puteva u 120 dana

Potpisani ugovori o revitalizaciji 905 kilometara atarskih puteva u narednih 120 dana.

  • 950
  • 46
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković prisustvovala je danas, 12. jula 2016. godine, potpisivanju ugovora o korišćenju sredstava za uređenje poljskih puteva i komasacije sa predstavnicima 61 jedinice lokalne samouprave.

Obezbeđeno više od 347 miliona dinara

Za uređenje poljskih puteva i komasaciju zemljišta obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu većem od 347 miliona dinara, budžetom Republike Srbije i odgovarajućom uredbom, a kako je izjavila Bogosavljević Bošković, ta sredstva će u potpunosti biti iskorišćena zahvaljujući potpisivanju ugovora.

Angažman domaćih preduzeća na revitalizaciji puteva

Na osnovu Uredbe o utvrđivanju programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2016. godinu i raspisanog Konkursa za uređenje poljskih puteva danas su zaključeni ugovori sa 59 jedinica lokalne samouprave koje su ispunile predviđene uslove Uredbom i Konkursom. "Ukupna vrednost ove investicije je 691,6 miliona dinara, a učešće Ministarstva je 304 miliona dinara i ovim sredstvima ćemo u narednih 120 dana urediti oko 905 kilometara poljskih puteva", kazala je Bogosavljević Bošković, dodajući da će na revitalizaciji puteva biti angažovana domaća preduzeća.

Za komasaciju više od 43 miliona dinara

Takođe, danas je potpisano i 6 ugovora sa 5 jedinica lokalne samouprave o finansiranju komasacije na površini od 12.652 hektara, u ukupnom iznosu nešto većem od 43 miliona dinara, naglasila je Bogosavljević Bošković i dodala: "Uređenjem poljskih puteva biće omogućen lakši, bezbedniji i efikasniji transport poljoprivrednika, ali i poljoprivrednih proizvoda, što ima poseban značaj za transport voća i povrća. Realizacijom ovih ugovora direktnu korist će imati više hiljada poljoprivrednika, jer će ove puteve koristiti za odlazak i dolazak do svog poljoprivrednog zemljišta."

Ministarka je podsetila da je izgradnja i revitalizacija poljskih puteva jedna od najznačajnih mera kojom se poboljšavaju uslovi života i rada poljoprivrednika, ali i svih drugih ljudi koji žive u ruralnom području. Takođe, dodala je da će komasacija zemljišta, kao najkompleksnija mera uređenja zemljišta, da omogući efikasnije korišćenje poljoprivrednog zemljišta, ali i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu koje će biti komasirano.

Veliko interesovanje za uređenje poljskih puteva

Bogosavljević Bošković je kazala da je ove godine vladalo veliko interesovanje za uređenje poljskih puteva, pre svega zbog njihovog značaja i interesovanja poljoprivrednika, ali i zbog prepoznavanja značaja važnosti uređenja poljskih puteva kod jedinica lokalne samouprave, tako da je veliki broj jedinica lokalnih samouprava ispunio uslove konkursa. "Izgradnja, odnosno revitalizacija poljskih puteva je i preduslov ili prvi korak u kompleksnijem uređenju zemljišnog prostora na određenom području, kao i stvaranju većeg poljoprivrednog poseda, koji će omogućiti poljoprivrednicima lakšu i jeftiniju proizvodnju", zaključila je ministarka na kraju.

Foto:bigstockphotos.com;Milosz_G


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Atarski putevi Revitalizacija outeva Komasacija Snežana Bogosavljević Bošković Ministarstvo poljoprivrede Poljski putevi