Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saradnja s Rusijom
  • 13.12.2016. 08:00

Šansa za poljoprivrednike Mačve

Posebna pažnja biće posvetićena ekonomskoj saradnji, jer opština Bogatić ima veliki potencijal u poljoprivredi, eksploataciji površinskih voda i geotermalnih izvora energije.

Foto: bigstockphoto.com/chasdesign
  • 1.255
  • 227
  • 0

Delegacija grada Brjanska iz Rusije na čelu sa gradonačelnikom Aleksandrom Anatoljevičem Hlimankovim, bila je u zvaničnoj poseti Opštini Bogatić. Povod posete je bio već potpisan protokol o saradnji na petom Slovenskom ekonomskom forumu u avgustu ove godine.

Veliki potencijal u poljoprivredi

Predsednik Opštine Bogatić Nenad Beserovac pozdravio je rusku delegaciju. Gradonačelnik Brjanska, u ime svoje delegacije, zahvalio se na dobrodošlici i istakao da je ovo samo početak uspešne saradnje. Predstavnici ruskog grada bili su u prilici da pogledaju prezentaciju na kojoj su predstavljeni prirodni potencijali opštine Bogatić. Na kraju oficijelnog dela, predsednik Beserovac i gradonačelnik Hlimankov zvanično su potpisali sporazum o saradnji.
"Zvanično smo verifikovali sporazum o saradnji na polju kulture, sporta, obrazovanja i ekonomije. Posebnu pažnju posvetićemo ekonomskoj saradnji, jer naša opština ima veliki potencijal u poljoprivredi, eksploataciji površinskih voda i geotermalnih izvora energije. Nadam se uspešnoj saradnji i dolasku ruskih investicija", izjavio je Beserovac.

Ruska delegacija pokazala je veliko interesovanje za potencijale geotermalnih izvora energije i banjskog turizma. Načelnik Mačvanskog okruga Dragoslav Milanović, potvrdio je da su ruski partneri zainteresovani za zajedničke projekte eksploatacije izvora tople vode, u oblasti poljoprivrede i turizma. Bušotina BB1 u Bogatiću je jedna od najizdašnijih u ovom delu Evrope, sa protokom od 50 litara u sekundi i temperaturom oko 80 stepeni celzijusa. Država Srbija je vlasnik oko 16 hektara zemlje u potesu oko bušotine, a Opština Bogatić je korisnik. Rešeni su svi imovinsko - pravni poslovi, napomenuo je Milanović i istakao, da ne postoje smetnje u implementaciji novih i realizaciji već postojećih projekata, preneo je portal Mačva info.

Mini sajam etno hrane i pića

Obilaskom etno kompleksa "Avlija" u Glušcima, ruska delegacija je imala priliku da vidi mini sajam etno hrane i pića. Turističku ponudu poljoprivrednih proizvoda predstavio je direktor Turističke organizacije Vladan Popadić, na štandovima mačvanskih proizvođača.
Nakon planiranih poseta gradonačelnik Brjanska Hlimankov izneo je svoje utiske. "Već smo dogovorili da se prvo pristupi realizaciji projekta na polju obrazovanja. Grad Brjansk ima poznat univerzitet i renomirani Poljoprivredni fakultet. Ostvarićemo uslove da vaši studenti mogu da se školuju na našem prestižnom univerzitetu. Opština Bogatić ima izuzetne potencijale, naročito u eksploataciji geotermalnih izvora energije. Uveren sam da će ruski investitori uvideti svoj interes i uložiti kapital u kvalitetnu proizvodnju“, istakao je Hlimankov.

Tekst: N.Isaković

Foto: bigstockphoto.com/chasdesign


Tagovi

Mačva Bogatić Poljoprivreda Brnjansk Aleksandar Anatoljevič Hlimankov


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)