Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 28.10.2016. 18:00

Šanse i izazovi ruralnog razvoja Braničeva i Podunavlja

Strategijom su u ponudi rešenja za probleme koji su svima zajednički u svim sferama života na selu, od povećanja konkurentnosti poljoprivrede, unapređenja i diverzifikacije ruralne ekonomije do održivog upravljanja prirodnim resursima i infrastrukture.

Foto: Regionalna razvojna agencija
  • 902
  • 275
  • 0

Braničevo-Podunavlje je dominantno ruralan region, karakterističan po bogatstvu prirodnih resursa, dobre geografske povezanosti sa ključnim saobraćajnim pravcima i internacionalnim koridorima kao i raznolikim potencijalima za razvoj poljoprivrede i različitih privrednih delatnosti na selu.

Poljoprivredna proizvodnja kao jedan od ključnih privrednih sektora Regiona nije dovoljno konkurentna, a potencijali za druge privredne aktivnosti na selu nisu dovoljno razvijeni.

Da bi se postojeća slika o nekonkuretnoj poljoprivredi ovog regiona promenila Regionalna razvojna agencija "Braničevo-Podunavlje" uz podršku Fonda za otvoreno društvo Srbija započela je prošle godine sa nizom aktivnosti u oblasti ruralnog razvoja. Ove aktvnosti se nastavljaju i u narednom periodu u okviru već aktuelnog projekta "Regionalna platforma za ruralni razvoj, Braničevo-Podunavlje u korak sa EU".

Projektom je planirano postizanje tri cilja. Prvi je unapređivanje kapaciteta lokalnih aktera za saradnju u odreživanju zajedničkih regionalnih interesa u oblasti ruralnog razvoja. Zatim sledi cilj efikasnijeg sprovođenja Politike ruralnog razvoja Republike Srbije na regionalnom nivou a kao treći cilj navodi se povećanje informisanog učešća aktera iz regiona u procesu kreiranja nacionalnih politika u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja kao i usklađivanja sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU i pregovora o članstvu Srbije sa EU u oblasti ruralnog razvoja.

Regionalna strategija ruralnog razvoja Braničevo-Podunavlje 2016-2020

Svrha Regionalne strategije ruralnog razvoja je da na temelju identifikovanih ključnih snaga i potencijala ruralnih sredina u regiona Braničevo-Podunavlje, formuliše osnovne pravce razvoja u narednom periodu.

“Strategijom su u ponudi rešenja za probleme koji su svima zajednički u svim sferama života na selu, od povećanja konkurentnosti poljoprivrede, unapređenja i diverzifikacije ruralne ekonomije do održivog upravljanja prirodnim resursima i infrastrukture, dostupnosti različitih usluga, ali i jačanja institucionalnih kapaciteta javnog sektora i međusobne saradnje različitih aktera. Konačan cilj, jeste unapređenje standarda i kvaliteta života u selima, a posebno smanjenje iseljavanja po kojem je region Braničevo-Podunavlje, nažalost u vrhu. Strategija promoviše regionalni pristup ruralnom razvoju i bavi se primarno pitanjima od značaja za ceo region Braničevo-Podunavlje. Svakako poslužiće i kao referenca lokalnim zajednicama i samoupravama u rešavanju njihovih konkretnih problema i potreba”, izjavila je savetnica za turizam i ruralni razvoj Regionalne razvojne agencije "Braničevo-Podunavlje" Ivana Antonijević.

Akcioni plan i konkretne partnerske inicijative

Posle pripremljene Strategije ruralnog razvoja sledi korak izrade akcionog plana kojim će biti identifikovani prioritetni projekti u oblasti ruralnog razvoja. "U planu je i uspostavljanje Regionalne platforme za ruralni ravoj i formiranje međusektorskih projektnih timova koji će da pripremaju i implementiraju različite projekte. Nadamo se da ćemo već u prvoj polovini 2017. godine imati bar dva do tri projektna predloga spremna za apliciranje za donatorska sredstva i da će na taj način Strategija uskoro da zaživi, što i jeste njena svrha”, istakla je Antonijević.

Primena strategije u saradnji sa svim sektorima

Regionalna strategija ruralnog razvoja za Braničevo-Podunavlje 2016-2020. biće primenjena u saradnji sa opštinama i gradovima regiona, ali i predstavnicima poslovnog i nevladinog sektora, kao i svim relevantnim institucijama i organizacijama na regionalnom i nacionalnom nivou.

“Uloga RRA podrazumeva da koordiniramo celokupnim procesom implementacije Strategije i pratimo uspešnost njene realizacije. Takođe, potrebno je da animiramo različite aktere na aktivno učešće, podstičemo saradnju i pružamo stručnu podršku partnerskim inicijativama koje vode ka konkretnim projektima, od pripreme projektnih predloga i neophodne dokumentacije, do apliciranja kod konkretnog donatora i pomoći u realizaciji projekata" zaključila je Antonijević.

Foto: Regionalna razvojna agencija "Braničevo-Podunavlje" Požarevac


Tagovi

Regionalna razvojna agencija Braničevo-Podunavlje Ivana Antonijević Regionalna strategija ruralnog razvoja...


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi