Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javna rasprava
  • 05.02.2017. 20:00

Savetovanje o reformi agrarne politike EU

Evropska komisija pokrenula je tromesečno savetovanje o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP)!

Foto: European Commission
  • 684
  • 70
  • 0

Svi zainteresovani građani Evrope imaće priliku da u sledeća tri meseca iskažu svoje mišljenje o tome kuda bi evropska poljoprivreda trebalo da ide. Naime, Evropska komisija je pokrenula savetovanje o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP - Common agricultural policy, CAP).

Cilj je da se poljoprivredna politika usmeri prema modernizaciji i pojednostavljenju kako bi "odgovorila na ključna pitanja sa kojima se suočavaju poljoprivreda i ruralni krajevi", ali i "pridonela porastu zaposlenosti i ekonomskom rastu". Teži se i usklađivanju ZPP s ciljevima održivog razvoja kao i ciljevima na koje se EU obavezala kroz Pariški dogovor o klimatskim promenama.

O reformi Zajedničke poljoprivredne politike

"Pozivamo sve učesnike i sve zainteresovane za budućnost hrane i poljoprivrede u Evropi da učestvuju u kreiranju politike za sve evropske građane. Zajednička poljoprivredna politika već doprinosi dobrobiti svih građana, u smislu sigurnosti hrane, opstanku ruralnih područja, ruralne sredine i borbi protiv klimatskih promena. Kroz oblikovanje puta u budućnost, siguran sam da možemo postići još više, ali moramo ZPP usavršiti, revitalizovati i adekvatno finansirati", istakao je poverenik EU za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan (Phil Hogan).

Poslednja reforma ZPP-a sprovedena je relativno nedavno, 2013. godine. Neki od ključnih izazova, prema Evropskoj komisiji, koji su se pojavili u posljednjih nekoliko godina, jesu povećana nesigurnost tržišta i pad cena, kao i nove međunarodne obaveze po pitanju održivog razvoja i klimatskih promena.

Rezultati savetovanja biće objavljeni na internet saju, a poverenik Hogan će ih predstaviti na konferenciji u Briselu u julu ove godine.

Foto: European Commission


Autorka

Mirta Kolar

Više [+]

Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, danas svestrani istraživački novinar s akcentom na ekološku poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]