Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljiva energija
  • 15.01.2017. 18:00

Smanjene investicije u "zelenu energiju"

Globalne investicije u "zelenu" energiju lane su smanjene za 18 odsto, na 287,5 milijardi dolara zbog velikog pada cena prateće opreme i manje potrošnje Kine i Japana na takve projekte.

Foto: Kenueone / Pixabay
  • 1.072
  • 104
  • 0

Globalne investicije u "zelenu" energiju su prošle godine smanjene za 18%, na 287,5 milijardi dolara zbog velikog pada cena prateće opreme i manje potrošnje Kine i Japana na takve projekte, javlja Rojters, a prenosi Politika. Ulaganja Kine u obnovljive izvore energije, kao što su vetar i solarna energija, iznosila su 87,8 milijardi dolara. To je za 26% manje u odnosu na istorijski maksimum od 119 milijardi dolara iz 2015. godine, prema godišnjem izveštaju istraživačke organizacije "Blumberg nju enerdži fajnans" (BNEF).

Fokusiranje na postojeće energetske kapacitete

Istovremeno, japanske investicije su pale za 43%, na 22,8 milijardi dolara. Prema rečima direktora BNEF-a za Aziju, Džastina Vua, posle višegodišnjih rekordnih investicija, Kina i Japan smanjuju gradnju novih velikih projekata i okeću se ka kapacitetima koji su već instalirani.

Rekordna ulaganja u plutajuće vetroparkove

Uprkos tome što su ukupne investicije smanjene, ulaganja u plutajuće vetroparkove na okeanskoj ili morskoj pučini su prošle godina dostigla rekordnih 29,9 milijardi dolara, što je za 40% više nego u 2015. godini. Akvizicije u oblasti "zelene" energije su prvi put u 2016. godini probile granicu od 100 milijardi dolara, budući da je vrednost akvizicija dostigla 117,5 milijardi dolara, što je skok u odnosu na 97 milijardi dolara iz 2015. godine.

Izvor: Politika

Foto: Kenueone / Pixabay


Tagovi

Ekologija Energetika Investicije Svet Kina Japan Solarna energija Vetroturbine Vetroparkovi BNEF Džastin Vu Solarni paneli


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.