Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vetroturbine
  • 19.02.2017. 20:30

Španija: struja zahvaljujući energiji vetra

Španci godišnje 23.000 MW struje proizvedu pomoću vetrogeneratora. U poređenju sa Srbijom, to je tri puta više nego što proizvedu sve naše elektrane. Stručnjaci tvrde da je struja dobijena pomoću vetra trenutno jeftinija od ostalih izvora energije.

Foto: trisha sen / Flickr
  • 1.254
  • 138
  • 0

Prema poslednim podacima Španija pomoću vetrogeneratora godišnje dobije 23 hiljade MW električne energije. To je gotovo tri puta više nego što proizvedu sve elektrane u Srbiji. Pri tome takođe treba pomenuti da u ovoj zemlji, smeštenoj na Pirinejskom poluostrvu, 10 miliona potrošača koristi struju proizvednu iz energije vetra.

Vetroparkovi sve popularniji u Španiji

Kako prenosi Politika, žitelji ostrva El Hiero, koje se nalazi istoku Španije, odlučili su pre oko tri godine da smanje račune za struju tako što će raskinuti ugovore o snabdevanju sa elektodistribucijom i opredelili su se za to da ubuduće električnu energiju dobijaju iz energije vetra.

Ova odluka je za mnoge od njih bila znatno lakša i isplativija, jer su znali da na njihovom ostrvu već postoji vodoturbina za proizvodnju struje, tako da bi u slučaju da za rad novoizgrađenih vetrenjača ne bude dovoljno vetra, električnu energiju potrebnu za normalan život 10.000 stanovnika mogli da dobiju puštanjem vode iz rezervoara ka vodoturbini.

Recesija unazadila razvoj sektora obnovljivih izvora energije

Španija je do 2008. godine i početka ekonomske krize bila svetska sila kada je reč o obnovljivim izvorima energije. Međutim, zbog recesije i smanjenja državnih subvencija, gotovo 60% kompanija koje su se bavile ovom delatnošću je propalo. Aktuelna španska vlast ulaže napore da se izgubljena pozicija što pre povrati.

Struja dobijena iz vetra jeftinija od ostalih oblika energije

Zahvaljijući najnovijim tehnologijama cena struje u Španiji dobijena pomoću vetra je trenutno najjeftinija. Generalni direktor Udruženja za energiju vetra Španije - Huan Virhilio Markes (Juan Virgilio Márquez) ističe da je ovako dobijena električna energija jeftinija od struje proizvedene iz vode, uglja, sunca i nuklearnih elektrana.

Foto: trisha sen / Flickr


Tagovi

Ekologija Energetika Investicije Svet Španija Solarna energija Vetar Vetroturbine Vetroparkovi Huan Virhilio Markes El Hiero


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.