Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne penzije
  • 11.02.2017. 16:30

Traži se rešenje za PIO dugove poljoprivrednika

Nedimović je rekao da se razmatra mogućnost da dugovi za PIO budu reprogramirani, a kamate otpisane. Konačno rešenje biće poznato nakon razgovora s Ministarstvom finansija.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 3.633
  • 489
  • 0

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je da će uskoro biti rešen problem dugovanja poljoprivrednika za penziono i zdravstveno osiguranje, koji, kako je rekao, iznose gotovo 185 milijardi dinara.

Kako prenosi Dnevnik on je na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS), pomenuo da se čak razmatra mogućnost da dugovi budu reprogramirani, a kamate otpisane, dodavši da će konačno rešenje doneti tek nakon konsultacija sa Ministarstvom finansija.

Hipoteke pokrenute zbog neplaćenog PDV-a

Nedimović je objasnio da je dug za doprinose za PIO 155 milijardi, dok je dug za zdravstveno osiguranje dostigao 30 milijardi dinara, a na te iznose su godinama zaračunavane kamate. Ministar je negirao informaciju da su paorima zbog dugova pokrenute hipoteke i naglasio da su mu nadležni u Poreskoj upravi kazali da su pojedinim poljoprivrednicima hipoteke pokrenute zbog neplaćenog PDV-a.

Jedna od ideja plaćanje na osnovu poljoprivrednog dohotka

Branislav Nedimović je rekao da još nisu pokrenute hipoteke, dodavši da su samo poslate opomene. On je izneo ideju koja se još razmatra, da problem s PIO bude rešen tako što bi se ovo osiguranje plaćalo na osnovu poljoprivrednog dohotka gde bi se na svakom gazdinstvu precizno definisalo gde postoji potreba za obavezno PIO osiguranje, odnosno gde se nalazi granica dobrovoljnosti.

Nerealna zamisao da svi paori plaćaju iste doprinose

Nedimović je istakao da namera Ministarstva nije da ljude koji imaju površine od pola ili jednog hektar da ulaze u čitav sistem osiguranja, naravno ukoliko oni to ne žele. Ali je naglasio da mu je neverovatna činjenica da je neko pre više od jedne decenije doneo rešenje prema kojem isti iznos doprinosa treba da plaća nako ko ima 1ha i onaj ko poseduje 100ha zemljišta.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

PIO Penzije Poljoprivreda Dugovanja Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.