Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obuka
  • 12.01.2017. 18:00

U februaru seminar o proizvodnji sušenog voća

Seminar o proizvodnji sušenog voća, povrća i sličnih biomaterijala održaće se od 6. do 9. februara 2017. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Učesnici će dobiti sertifikat o obučenosti u ovoj oblasti.

  • 4.199
  • 204
  • 0

Seminar o proizvodnji sušenog voća, povrća i sličnih biomaterijala biće održan od 6. do 9. februara ove godine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu u Istraživackom, edukativnom i proizvodnom centru za sušenje voća i povrća (Laboratorija za biosistemsko inženjerstvo).

Ovo je rezultat želje grupe istraživača sa ovog fakulteta, predvođenih profesorima dr Ljiljanom Babić i dr Mirkom Babićem, da svoje znanje prenesu proizvođačima i tako im olakšaju. Pomenuti stručnjaci razvili su tehnologiju i tehniku za kombinovano sušenje voća.

Program obuke

Reč je o kombinovanoj praktičnoj i teorijskoj obuci na stvarnoj opremi. To su klasična sušara, osmotska sušara, vakuumska sušara, liofilizator i drugo.

Teorijski deo obuhvatiće poglavlja iz:

- procesa sušenja,
- osobina materijala koji se suši,
- energetike sa posebnim osvrtom na obnovljive izvore energije,
- tradicionalnih i savremenih tehnologija sušenja,
- kombinovanog sušenja voća, povrća i slično
- tradicionalne i savremene tehnike u pogonima za sušenje voća, povrća i slično
- skladištenja, pakovanja i dizajna proizvoda,
- kvaliteta, higijene, organizacije.

Ispit nakon obuke

Učesnici obuke dobijaju literaturu na srpskom jeziku, a nakon završetka obuke polažu ispit.

Kandidati koji polože ispit dobiće sertifikat o obučenosti u oblasti sušenja voća, povrća i srodnih kultura. Uslov pohađanja obuke je minimalno III ili IV stepen obrazovanja (KV radnik, tehničar, gimnazija ili više obrazovanje).

Cilj obuke i šta nakon nje

Cilj kursa je da se polaznici osposobe za samostalnu delatnost sušenja voća, povrća i srodnih kultura.

Proizvođači sa stečenim sertifikatom, ako žele, moći će sa Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada da potpišu ugovor o saradnji na primeni kombinovane tehnologije u svom pogonu, uz korišćenje simbola robne marke, permanentno savetodavstvo, kontrolu kvaliteta i druge vrste podrške.

Više o sušenju voća i isplativosti ove delatnosti pročitajte u tekstu "Da li je sušenje voća u Srbiji isplativ posao?" Marije Jovanović na našem portalu.

Cena: 18.000 dinara + PDV

Informacije i prijave:

Prof. dr Mirko Babić: (021) 485‐3441, (021)459‐958, (063) 531‐686

dr Milivoj Radojčin: (021) 485‐3431

E‐mail: mbab@polj.uns.ac.rs; ili mradojcin@polj.uns.ac.rs

Poljoprivredni fakultet, 21000 NOVI SAD, Trg D. Obradovića 8.


Tagovi

Sušenje voća Sušenje povrća Poljoprivredni fakultet Seminar


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u