Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnologija
  • 03.01.2016. 08:30

U najvećoj fabrici salate radiće samo roboti!

Na japanskoj urbanoj farmi roboti će proizvoditi 10 miliona glavica salate godišnje, a proizvodnja neće zavisiti od vremenskih uslova!

Foto: spread.com.jp
  • 183
  • 39
  • 0

Zatvoreni sistemi uzgoja, futurističke i besprekorne high-tech farme već dugo se smatraju kao veoma moguća budućnost poljoprivredne proizvodnje. Ovakvi sistemi koji imaju minimalan uticaj na okolinu mogu biti upotrebljeni u proizvodnji velike količine poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, naročito kod brzo rastućih kultura, kao što je salata.

U svetu je predstavljena najnovija farma takvoga tipa, s jednom izuzetkom - upravljana je potpuno od strane robota!

Japanska fabrika povrća

Farme u zatvorenim prostorima, koje su često smeštene u nekorišćenim urbanim prostorima, više su nalik hemijskoj laboratoriji nego tipičnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Umesto zemlje i blata, ovakve farme koriste hidroponske ili aeroponske sisteme. Oni koriste samo vodu i u njoj otopljene hranljive materije, koji se dovode direktno do golog korena. Umesto sunčevog svetla na ovakvim farmama se koriste LED svetla, a mnoge od njih za svoj rad koriste obnovljive izvore energije. Stoga, na ovakvim farmama nećete zaprljati ruke!

Jedan od najnovijih primera ovakve farme dolazi iz Japana i to iz preduzeća Spread, koje je ceo koncept zatvorenih farmi odlučilo da pomeri korak napred. Ovo preduzeće koje već sada vodi nekoliko ovakvih farmi, u 2017. godini planira da otvori veliku farmu, tzv. fabriku povrća u blizini grada Kjota, javlja magazin Modern Farmer.

10 miliona glavica salate godišnje

Proizvodnja će na farmi biti fokusirana na uzgoju salate, a smatra se da će godišnje da proizvede 10 miliona glavica salate, što je čak tri puta više od dosadašnje najveće Spread-ove farme. A za ovu veliku proizvodnju farma neće zahtevati ljudsku snagu!

Celim proizvodnim procesom trebalo bi da upravljaju roboti, koji će obavljati sve potrebne radnje - od sadnje, presađivanja i berbe. Trenutno još uvek pokušavaju da nađu najbolji način kojim će roboti pravilno utvrditi faze klijanja i pravo vreme za presađivanje, ali očekuje se da će i taj problem uskoro biti rešen. Farma je već sada opremljena sistemima koji mogu da prate rast i razvoj, rade provere vlažnosti i temperature te da prilagođavaju količinu svetla i nutrijenata.

Proizvodnja hrane jednim pritiskom na dugme

Budućnost bi na ovoj farmi uskoro mogla da postane sadašnjost - hranu ćemo proizvoditi samo jednim pritiskom na dugme.

Prema informacijama magazina Wall Street Journal salata iz ove proizvodnje u prodavnicama će se prodavati po istoj ceni kao i konvencionalna salata, ali nakon nekog vremena se očekuje smanjenje cene. Važno je takođe pomenuti da ovaj koncept uzgoja ne zavisi od vremenskih uslova, a moguće ga je sprovoditi u prostorima mnogo manjim od konvencionalnih poljoprivrednih gazdinstava.

Foto: spread.com.jp


Tagovi

Fabrika povrća Uzgoj povrća Uzgoj salate Poljoprivredna proizvodnja Budućnost Spread Roboti Kjoto


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.