Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna škola u Rumi
  • 12.12.2016. 08:00

Učenici u Rumi podižu voćnjak

Novi voćnjak je kompletno delo đaka, od premravanja, pobijanja stubova, postavljanja žica i konstrukcije na protivgradnoj mreži, a sada učenici finalizuju svoje iskustvo, sadnjom jabuke.

Foto: bigstockphoto.com/perszing
  • 1.528
  • 319
  • 0

Prošla sedmica bila je veoma radna za učenike Srednje poljoprivredno-prehrambene škole "Stevan Petrović Brile" u Rumi. Naime, učenici vredno rade na podizanju novog zasada jabuka.

Zasad jabuke podiže se u dvorištu škole, na površini 0,5 hektara na kojim je ranije u toku ove godine postavljena protivgradna mreža.

Vredni učenici

Učenici druge i treće godine smera poljoprivedni tehničar rade na podizanju zasada. Učenici treće godine su već prošli sadnju i već imaju iskustva pa sada u podizanju zasada imaju zadatak kontrolera. Oni usmeravaju učenike druge godine i vode računa o tome da li se sadnja obavlja pravilno.

Radovi na podizanju zasada su počeli pre sedam dana, a učenici će ukupno zasaditi 1.770 sadnica jabuke, izjavio je za portal Opštine Ruma direktor škole Milan Pupovac. Osim površine s protivgradnom mrežom gde se sadi jabuka, van ove parcele planira se i sadnja drugih voćnih vrsta: kajsije, breskve, kruške, patuljaste jabuke. Sadnjom ovih voćnih vrsta učenici će biti u prilici da se upoznaju sa tehnologijom i načinom uzgoja ovih voćaka. "Na taj način učenici će proći kompletnu voćarsku proizvodnju, koja je veoma zastupljena na ovom području", rekao je Pupovac.

Škola ponosna na svoje đake

Profesor Aleksandar Mišković napominje da će u zasadu biti zastupljene četiri sorte jabuke: Zlatni delišes, Crveni delišes, Gala i Greni smit.

"Svake godine u školi organizujemo profesionalnu praksu za đake druge i treće godine. Đaci imaju sreće da učestvuju u podizanju novog voćnjaka. Novi voćnjak je kompletno delo đaka, od premravanja, pobijanja stubova, postavljanja žica i konstrukcije na protivgradnoj mreži, a sada učenici finalizuju svoje iskustvo, sadnjom jabuke. Učenici su ponosni na ono što su uradili, a škola takođe s ponosom gleda na njihov učinak", rekao je o radu đaka škole Mišković.

Foto: bigstockphoto.com/perszing1982


Tagovi

Stevan Petrović Brile Ruma Zasad jabuke Učenici


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.