Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvozne takse
  • 30.12.2016. 16:00

Ukinuti prelevmani za mleko i svinjetinu

Vlada Srbije ukinula je uvozne takse za mleko i mlečne proizvode i svinjetinu i svinjsku masnoću iz Evropske unije. Prelevmani su uvedeni 2015. godine da bi bili sprečeni poremećaji na tržištu, a ta odluka doneta je u kontekstu ukidanja kvota za proizvodnju mleka u Evropskoj uniji i ruske zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije.

  • 3.315
  • 508
  • 0

Vlada Srbije ukinula je uvozne takse za mleko i mlečne proizvode i svinjetinu i svinjsku masnoću iz Evropske unije. Ova odluka objavljena je u Službenom glasniku. Prelevmani za uvoz svinjetine, mleka i mlečnih proizvoda poput pavlake i sira iz EU ukinuti su 29. decembra, dok se za žive svinje domaće vrste do 50 kilograma ukidaju 31. decembra, navodi se u izmeni Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine.

Takse produžavane nekoliko puta

Vlada Srbije uvela je prelevmane 2015. godine da bi sprečila poremećaje na tržištu, a ova odluka doneta je u kontekstu ukidanja kvota za proizvodnju mleka u EU i ruske zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU, što je stvorilo viškove na evropskom tržištu. Takse su produžavane nekoliko puta, a za određene vrste pavlake su u međuvremenu ukinute. Uvozne takse za mleko iznosile su od 10 do 20 dinara po litru i za kiselo-mlečne proizvode od 10 do 30 dinara.

Prelevmani ukinuti pod pritiskom EU

Ukidanje prelevmana uslovljeno je pritiskom Brisela, koji traži da se poštuju odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji ne predviđa povlašćen status domaćih mlekara. Kako prenosi blic.rs oni smatraju i da je cena mleka počela da raste na tržištu EU i da ta mera nema više opravdanje za opstanak u 2017. godini.

Domaća mlekarska proizvodnja ugrožena

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić smatra da prelevmani treba da ostanu bar još šest meseci. Prema njegovim rečima, ako se ukinu, domaća proizvodnja biće ugrožena i uvozno mleko će preplaviti srpsko tržište. Vasić se požalio da evropski seljak ima sve vidove subvencionisanja, koji služe za popravku konkurentnosti, a koje mi ne možemo da pratimo.

Foto:bigstockphoto.com /www.BillionPhotos.com


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Izvori

Blic


Tagovi

Prelevmani Mleko Mlečni proizvodi Svinjetina Meso Vlada Srbija Proizvođači Evropska unija Uvozne takse Goran Vasić Stočarstvo Mlekarstvo Svinjarstvo Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.