Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mehanizacije
  • 05.12.2016. 18:00

Uvoz mašina u 2016. prividno povećan

U prvih devet meseci, beleži se veći uvoz za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. Veći uvoz je ostvaren na konto traktora snage 18 do 37 kilovata. Ovo je zapravo prividno povećanje, jer su to traktori koje je ranije na domaćem trištu obezbeđivao IMT.

Foto: Bajšanski Jasna
  • 3.623
  • 476
  • 0

U proseku, od 2013. godine, u svetu beleži se oko tri posto godišnji pad prodaje poljoprivredne mehanizacije. Vodeća tržišta su dalje Kina i Indija gde je polovina svih prodatih traktora u svetu, a slede Amerika, Turska, Rusija i Brazil.

Na prodaju utiče više faktora

Dominantan uticaj na prodaju mehanizacije imaju kretanje cena žitarica, uljanih biljnih vrsta, mesa i mleka, a takođe i politički faktori što se videlo na primeru sankcija prema Federaciji Rusije gde je zabeležen drastičan pad uvoza poljoprivrednih mašina proizvođača sa zapada. Uticaj na pad poljoprivredne mehaniazcije imaju i klimatske promene, poplave i kisele kiše koje i te kako utiču na prinose što se odslikava na kupovnu moć poljoprivrednika, a rezultira u prodaji poljoprivredne mehanizacije. Svakako, značajan uticaj na prodaju imaju i cene energenarta, a ključnim su se pokazale subvencije, rekao je generalni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije mr Đorđe Mišković, na Skupu "Razvoj traktora i primena obnovljivih izvora energije".

Napomenuo je da je u periodu od 2010. do 2014. u svetu godišnja prodaja traktora na nivou dva miliona jedinica. Cene mleka, mesa, žitarica i uljanih biljnih vrsta potkrepljuju pad prodaje mehanizacije koja dobija trend pada i predviđa stagnaciju u narednim godinama.

Uvoz mehanizacije u Srbiju

Pravci uvoza traktora u Srbiji su na približno na istom nivo kao prošle godine. Traktori iz Zapadne Evrope i SAD imaju udeo od 30 odsto, oni iz Centralne i Istočne evrope 35 odsto, sa Dalekog i Bliskog istoka 35 odsto. U odnosu na 2015. godinu, a na bazi prvih devet meseci u tekućoj godini ostvaren je rast prodaje za 10 odsto.

U prvih devet meseci, istakao je Mišković, beleži se veći uvoz za 15 odsto traktora u odnosu na prošlu godinu. Veći uvoz je ostvaren na konto traktora snage 18 do 37 kilovata. Ovo je zapravo prividno povećanje, jer su to traktori koje je ranije na domaćem trištu obezbeđivao IMT. Kako ovo preduzeće više ne proizvodi traktore, to je iniciralo druge proizvođače da se oglase u prodaji ove kategorije traktora. U porastu je i uvoz polovne mehanizacije, a do kraja godine očekuje se stagnacija. Procenjuje se, da će do kraja 2016. biti uvezeno 1.360 novih i 1.200 polovnih traktora što znači da je i dalje isti nivo uvoza, od oko 2.500 traktora godišnje što predstavlja realnu sposobnost kupaca u Srbiji.

Uvoz polovnih kombajna znatno veći u odnosu na nove

"Što se tiče novih kombajna njih je znatno manje i još uvek daleko ispod 100, ali zato je izuzetno velik uvoz polovnih kombajana. Kod uvoza polovnih kombajna nema ograničenja, ni godine starosti ni proizvodnje motora niti emisije izduvnih gasova", rekao je Mišković i naglasio da se u ovom sektoru beleži stagnacija ili blagi pad. Naime, očekuje se da će do kraja godine uvoz novih kombajna biti na nivou 65 jedinica , a polovnih čak 415.

Mišković je napomenuo da se kao sve interesantnija i vrlo korisna mašina za kojom je veća i potražnja izdvaja teleskopski manipulator. U narednom perodu očekuje se da će teleskopski manipulatori dobiti još više na značaju s obzirom na njihove mogućnosti korišćenja kao i najavljene subvencije pri nabavci ovih mašina.

Foto: Bajšanski Jasna


Tagovi

Prodaja mehanizacije Uvoz Traktori Kombajni Teleskopski manipulatori


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.