Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministar poljoprivrede Slovenije
  • 27.08.2016. 09:00

Židan: Slovenija će uvek pomagati Srbiji

Slovenačko ministarstvo poljoprivrede i na ovogodišnjoj Agri u Gornjoj Radgoni upriličilo je susret članova Društva agrarnih novinara i resornog ministra ove zemlje. Odgovarajući na pitanja novinara ministar Dejan Židan objasnio je kakva je trenutna situacija u agraru u EU i u Sloveniji. Otkupne cene poljoprivrednih proizvoda bile su u žiži interesovanja. Takođe je poručio da Srbija treba da ostane na putu pridruživanja EU kao i da će joj Slovenija u tome uvek pomoći.

Foto: Dejan Budić
  • 650
  • 449
  • 0

Na štandu slovenačkog Ministarstva poljoprivrede i ove godine su se sastali ministar Dejan Židan i članovi Društva agrarnih novinara. Predstavnike medija najviše je interesovala trenutna situacija u agrarnom sektoru u Sloveniji. Na početku razgovora akcenat je stavljen na otkupne cene poljoprivrednih proizvoda.

Niske otkupne cene mleka, mesa i pšenice

Proizvođači mleka u Sloveniji su u teškom položaju već 2-3 godine. Otkupne cene mleka su od 20-23 evrocenta za litar, dok udruženi proizvođači uspevaju da dobiju koji cent više. "Seljak u Sloveniji je u veoma teškom položaju jer u Evropskoj uniji ima viškova svega - mleka, mesa, žitarica... To veoma grubo utiče na otkupne cene. Prošlomesečna cena sirovog mleka je 23-24 centa za litar. Trošak proizvođača je mnogo veći, iznosi preko 30 evrocenti, rekao je Dejan Židan.

Dejan Židan - ministar poljoprivrede Slovenije

On je istakao da je završena žetva pšenice i da je otkupna cena za 30 €/toni niža od prošlogodišnje. "Mene brine to što duži period imamo niske otkupne cene. Dešavalo se da cene padnu, ali su se i oporavljale. Sada nije taj slučaj jer imamo situaciju sa embargom EU prema Rusiji. Radimo na nekim merama ne bi li ublažili situaciju. Dogovor u Evropskoj uniji je da sve zemlje članice isplate još jedan paket mera pomoći. Ali, to je malo jer je gubitak koji ima seljak mnogo, mnogo veći. Imamo najave da će se uskoro nešto promeniti. Ono što je sada nama bitno je da poljoprivrednik sva plaćanja dobije brzo i pre vremena, tako da smo davanja isplatili pre većine zemalja EU”, naglasio je Židan.

Osim niskih cena poljoprivrednih proizvoda, Sloveniju je u aprilu zadesio mraz koji nije zabeležen u proteklih 50 godina, a njive nije promašio ni veliki grad. Ni šumarstvo nije pošteđeno šteta. Kako su nam rekli Slovenci, sve što je moglo da ih zadesi, zadesilo ih je.

Povećava se broj mladih poljoprivrednika u Sloveniji

Ovo leto u Sloveniji je posvećeno mladim poljoprivrednicima. U te svrhe pripremljen je poseban program sa preko 30 tačaka. Sve je više mladih na selu. Mlad čovek ima više energije i inovacija. Stoga postoji program koji je svojevrsna startap podrška mladim poljoprivrednicima. Ukoliko mladi od roditelja preuzmu imanje ili zasnuju novo i to rade kao primarni posao oni dobijaju subvenciju u visini od 45.000 evra. Ako rade još neki posao reč je o sumi od 18.600 evra. Uslov je da moraju da ispune uslove na koje su se obavezali.

Akcija "Kupujmo slovenačko"

"Dosada smo imali akciju "Kupujmo slovenačko" koja se sprovodi u svim trgovinskim lancima i koja je naišla na veliki odziv potrošača. Sada radimo na velikom projektu u koji će tokom 3 godine biti investirano 3.000.000 evra. Polovinu tog novca daće seljaci i industrija, a preostalih 50% država. Reč je o novom brendu koji je bolji od obične hrane jer se radi po višim standardima. Važno je naglasiti i da ukupna proizvodnja, koja podrazumeva i proizvodnju sirovina, mora potpuno da bude slovenačka. Biće pojačana i kontrola. Osim državne inspekcije kontrolu će sprovoditi i akreditovane sertifikacione kuće. To će biti korak napred od kojeg mnogo očekujemo", zaključio je Židan.

EU i dalje treba da bude cilj Srbije

Na kraju razgovora Dejan Židan je novinarima obrazložio da prvo što se dobije u Evropskoj uniji jesu sigurnost i mir koje poštujemo samo kad ih nemamo. Druga pozitivna stvar je dobijanje velikog marketa za 440 miliona ljudi. U tom slučaju nam trebaju industrija i privreda i tada može lakše da se živi. Treća važna stavka su podsticaji za poljoprivredu jer nijedna zemlja samostalno ne može da daje tolike podsticaje. Sve navedeno i dalje nije dovoljno. Ako seljak nije deo zadruga, ukoliko nema stručne savetodavne službe i podršku drugih institucija, biće mu jako teško. Ovo ljudima treba govoriti svakog dana, moliti, apelovati da tako rade. I ovoga puta ću ponoviti da Srbija u Sloveniji treba da vidi velikog prijatelja koji će joj uvek pomoći na pravi način reči su slovenačkog ministra poljoprivrede, kojima je i završio konferenciju za novinare na 54. sajmu Agra u Gornjoj Radgoni.

Foto: Dejan Budić


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Društvo agrarnih novinara Agra Gornja Radgona Slovenija Ministar poljoprivrede Dejan Židan Mediji Niske otkupne cene Mleko Meso Pšenica Proizvođači mleka Plaćanje Mraz Grad Mladi poljoprivrednici Subvencije Domaćinstva Poljoprivredna


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin