Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrtarstvo
  • 06.10.2016. 08:00

Jesenja setva i sadnja povrća

Iako je nastupila jesen, bašte ne treba da budu prazne jer neke biljke mogu izdržati hladnije vremenske uslove!

  • 16.172
  • 437
  • 0

Dolaskom jeseni, mnoge povrtarske biljne vrste završavaju svoju vegetaciju. Nekima od njih jesenje i zimske hladnoće neće smetati pa će one, iako usporeno, nastaviti svoj rast. U ranu jesen zemljište je još uvek toplo za brzo klijanje, te oblasti sa toplijom klimom mogu produžiti proizvodnu sezonu za još par sedmica.

Prednost jesenje setve i sadnje jeste iskorišćavanje proizvodne površine i snabdevanje povrćem u rano proleće. Biljke za svoj rast zahtevaju hraniva i određenu vlažnost, što ne mora direktno zavisiti od povrtara. Sunce će biti niže na horizontu u jesenjem i zimskom periodu, pa će vlaga iz zemljišta isparavati slabijim intenzitetom tako da je biljko dovoljno zaliti samo nakon setve ili sadnje.

Salata (Lactuca sativa L.)

U kontinentalnom području, salata se seje krajem septembra, a rasad se sadi u drugoj i trećoj sedmici oktobra. Ovi su okvirni rokovi setve i sadnje s obzirom na to da zavise od klimatskih prilika područja i dužini vegetacije svake sorte. Za ozimu proizvodnju preporučuju se samo sorte koji imaju mogućnost prezimljavanja u fazi male rozete pod snegom kao i to da su otporne na mraz.

Crveni luk (Allium cepa L.)

Sadi se sredinom oktobra ili kasnije, u zavisnosti od vremenskih prilika, na dubinu tri do četiri centimetra da bi se izbeglo podizanje arpadžika pod uticajem mraza kao i oštećenje novog korena. Tokom jeseni i zime, luk će se ukoreniti, u nekim slučajevima izrastu i novi listovi ali neće stradati od hladnoće. Za sadnju se biraju manji i veći arpadžik u zavisnosti od namene luka. Iz manjeg arpadžika dobija se luk veće glavice jer je manja šansa da će doći do ubrzanog cvetanja. Za korišćenje mladog luka, preporuka je sadnja ećeg arpadžika.

Crni luk (Allium cepa L. var. aggregatum G. Don.)

Sadnja crnog luka u jesen je identična uzgoju crvenog luka. Realtivno je otporan na niske temperature a može podneti mrazeve do -8°C, pa se može saditi u oktobru ili novembru na dubini do pet centimetara.

Beli luk (Allium sativum L.)

Sadi se u jesen, prezimljava i sledeće godine razvija vegetativnu masu i lukovicu. Sadi se sredinom oktobra.

Spanać (Spinacia oleracea L.)

Spanać se seje sredinom oktobra. Za setvu se biraju sorte koje mogu podneti niske temperature. Berba listova spanaća je u proleće, u martu i aprilu. Spanać u zimu ulazi s dva do četiri prava lista i takav prezimljava. U proleće normalno nastavlja rast. Za ozimu proizvodnju spanać se seje na uzdignute gredice koje su manje izložene stagnaciji vode kod veće količine padavina.

Mrkva (Daucus carota L.)

U kontinentalnom području, za ranu proizvodnju praktikuje se predzimska setva, obično krajem oktobra ili u novembru. U toku zime seme ostaje u zemljištu i vrlo malo proklija, a rast nastavlja, u proleće, čim otopli.

Matovilac (Valerianella locusta L.)

Uobičajena je setva od sredine avgusta do sredine septembra. Ranijom setvom moguća je i jesenja berba (od septembra do decembra), a kasnijom od marta do kraja aprila, u zavisnosti od vremenskih prilika. Preporučuje se prekrivanje gredica agrotekstilom, perforiranom PE-polietilenskom foljom što pospešuje rast i obezbeđuje raniju berbu i bolji kvalitet.

Rabarbara (Rheum undulatum Pal.)

Rabarabara se razmnožava vegetativnim delovima biljke, reznicama ili kulturom tkiva. U jesen je doba mirovanja rabarbare, pa se od dvogodišnjih ili trogodišnjih biljaka vade rizomi koji se dele tako da svaki ima dva do tri pupoljka. Od dvogodišnjih biljaka može se dobiti tri do četiri reznice, a od trogodišnjih pet do šest reznica mase od 300 do 1.000 g. Sadi se u jarke tako da se gornji deo reznice pokrije sa zemljom, u sloju pet do šest centimetara. Bujnost je uslovljena međurednim razmakom koji je obično 1,5 do dva metra i razmakom u redu 40 do 60 centimatara.

Priprema setve i sadnje u proleće

Ovako se obavlja setva ili sadnja za narednu sezonu. Ako se setva i sadnja planiraju u proleće, zemljipte se može prekriti perforiranom PE folijom, senom, piljevinom, starim novinama tako dalje. To će srečiti rast korova, a uništiti ponikli korov. Malč smanjuje isparavanje vode i sprečava eroziju koja se dešava zbog obilnoh zimskih padavina. Tokom godine potrebno je povremeno proveravati vlažnost zemljišta. U slučaju suvog zemljišta, biljke biljke neće moći preživeti zimu kao ni u slučaju prevlaženog zemljišta. Početkom proleća potrebno je ukloniti malč da bi sunčevi zraci lakše dospeli do zemljišta i ugrejali ga.

Izvor slike: https://pixabay.com/


Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korenov sistem s vrlo malo korenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba. Lukovica... Više [+]

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Spanać

Spanać

Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Spanać je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici Chenopodiaceae. Potiče iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gde se gaji i konzumira već više od 2 000 godina.... Više [+]

Šargarepa

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka.... Više [+]

Rabarbara

Rabarbara

Engleski naziv: Rhubarb | Latinski naziv: Rheum rhaponticum L. (R. Rhabarbarum L.)

Rabarbara je višegodišnja biljka koja može imati životni vek i do 30 godina, a gaji se obično od 7 – 9 godina. Ako se gaji iz semena, što se koristi samo naročito u selekciji, u... Više [+]

Matovilac

Matovilac

Engleski naziv: Corn salad | Latinski naziv: Valerianella locusta L. Laterr

Matovilac je biljka livadske flore i koristi se kao sveža salata zimi i u rano proleće. Kao niskoenergetska namirnica ima prednost za kontrolu unosa hrane, ali deluje i umirujuće... Više [+]

Tagovi

Luk Crni luk Beli luk Spanać Mrkva Rabarbara Matovilac


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.