Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba i skladištenje povrća
  • 15.08.2016. 16:00

Kako brati i čuvati kraljicu jeseni - bundevu?

Bundeve se mogu čuvati od 20 do 200 dana u zavisnosti od sorte, načina gajenja, berbe i uslova čuvanja.

Foto: Pixabay.com
  • 14.888
  • 441
  • 0

Bez obzira na to kako ih zovemo: bundeve, misirače, buče, tikve - one su kraljice jeseni. Svake godine u ovo doba one nas oduševljavaju svojim oblicima, bojama i veličinama.

To su jednogodišnje, zeljaste biljke, sa puzavom, bodljikavom stabljikom. Listovi su srcasti, a mogu biti i perasto usečeni. Cvetovi su žuti i razlikuju se muški i ženski. Bundeva cveta tokom jula i avgusta, a sazreva od kraja avgusta do sredine oktobra. Oblik, boja, veličina i težina ploda zavise od sorte. Unutar ploda nalaze se bele semenke, a u njima su bela, zelenim omotačem prevučena, jezgra. Gajimo ih u baštama i kukuruzištima.

Plodovi se od davnina koriste u ishrani. Pokazala se kao izuzetna dijetetska namirnica koja je prava riznica mineralnih materija: kalcijum, kalijum, bakar, fosfor, gvožđe i cink. Bundeva je korisno povrće bogato vitaminima i karotenom. Preporučuje se za konzumaciju mnogim bolesnicima. Od semenki se proizvodi ulje koje se odlikuje izuzetnom lekovitošću.

Berba bundeve

Bundeve je najbolje brati kada su potpuno zrele. Vreme berbe zavisi od sorte i uslova gajenja. Potrebno ih je ubrati pre pojave mraza. Plodovi koji izmrznu nisu pogodni za dalje čuvanje. Biološka zrelost plodova se utvrđuje na osnovu pregleda biljke i ploda. Listovi biljke bundeve, u trenutku branja, treba da budu žuti i sasušeni. Kora ploda mora biti tvrda i takva da se ne može zaseći noktom. Boja zrelog ploda je sortna specifičnost. Ukoliko plod udarimo prstom, kao lubenicu, čuje se šupalj zvuk. Drška ploda treba da bude suva. Plodovi mogu da se beru iako nisu potpuno zreli i da dozrevaju tokom skladištenja. Oštećene i plodove koji nisu dozreli najbolje je odmah iskoristiti.

Na ubranom plodu ostaviti dršku. Plodove koji su bez drške treba odvojiti i koristiti. Mesto na kojem je bila drška predstavlja ulazna vrata za mnoge prouzrokovače bolesti.

Ukoliko je jesen suva i topla to će uticati na smanjenje vode u plodu i trajnost plodova. Berbu treba obaviti po vedrom danu i ne brati mokre plodove. Da ne bi došlo do truljenja ploda, tokom rasta i zrenja, ispod ploda je potrebno podmetnuti komad daske, crepa ili nekog drugog materijala koji će osigurati da plod nema direktan kontakt sa zemljom.

Bundeva se pokazala kao izuzetna dijetetska namirnica. Ona je prava riznica mineralnih materija: kalcijum, kalijum, bakar, fosfor, gvožđe i cink. Bundeva je korisno povrće bogato vitaminima i karotenom. Preporučuje se za konzumaciju mnogim bolesnicima. Od semenki se proizvodi ulje koje se odlikuje izuzetnom lekovitošću.

Čišćenje bundeve

Plodove bundeve koji su ubrani treba pregledati i očistiti od prljavštine. Bundeve nije potrebno prati, već ih treba obrisati platnenom krpom. Prilikom rukovanja ne držati plodove za dršku, jer može otpasti. Ne bacati plodove da ne bi došlo do oštećenja. Manja oštećenja na plodu brzo zarastaju.

Čuvanje bundeve

U zavisnosti od sorte plodovi bundeve mogu da se čuvaju od 20 do 200 dana. Na dužinu čuvanja, osim sortne pripadnosti, utiče način gajenja, vremenski uslovi i vreme berbe. Drška bundeve može da se skrati na dužinu 3-4 cm, ali se ne sme potpuno odstraniti. Tokom skladištenja plodovi će smanjiti težinu zbog gubitka vlage.

Nakon berbe i čišćenja plodove treba smestiti u hladovinu tokom 2-3 sedmice ili držati na osunčanom mestu 9-10 dana. U toku tog perioda plod dozreva, gubi vlagu, a povećava se sadržaj vitamina i aromatičnih materija. Temperatura treba da bude oko 20°C. Najbolje je plodove bundeve smestiti pod neki krov da ne pokisnu. Nakon perioda dozrevanja i sušenja plod bundeve je potrebno prebaciti na stalno mesto, obično su to podrumi, ostave, šupe, skladišta, garaže, zatvoreni balkoni.

Temperatura prostora treba da je oko 10°C, a vlažnost 60-80%. Plodovi ne smeju međusobno da se dodiruju. Takođe je potrebno obezbediti dobru ventilaciju prostora gde se čuvaju bundeve. Plodove treba redovno pregledati i uklanjati one sa znacima propadanja.

Ne dozvoliti da dođe do izmrzavanja plodova.

Foto: Pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Bundeva

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivisane vrste u toplim područjima sveta, a dozrevaju u kasnu jesen. Koren je vrlo razgranat i... Više [+]

Tagovi

Bundeva Povrće Povrtarstvo Zaštita Jesen


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.