Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja belog luka
  • 07.11.2015. 15:00

Kako gajiti beli luk iz vazdušnih lukovica?

Osim pomoću češnjeva, beli luk možemo saditi odnosno razmnožavati i pomoću vazdušnih lukovica. Takva sadnja je brža, ali na rod se duže čeka.

  • 4.395
  • 110
  • 0

Jedan od jesenjih poslova u povrtnjaku je i sadnja belog luka. Beli luk, botaničkog naziva Allium sativum, pripada porodici Liliaceae. Uz crni luk on je najznačajniji predstavnik grupe lukovičastog povrća. Pripada najstarijim povrtarskim kulturama, a poreklom je s područja srednje Azije.

Za gajenje belog luka prikladna su lakša aluvijalna zemljišta, dobre strukture i blago kisele ili neutralne reakcije, ali nikako zaslanjena zemljišta. Dobra oceđenost i umerena vlažnost zemljišta važni su za vegetativan rast. U slučaju dužeg sušnog perioda, navodnjavanjem može da se izbegne stres od suše i osigura planirani prinos.

Osim češnjeva - mogu se da se posade i vazdušne lukovice

Beli luk zahteva mnogo svetlosti, pa za uzgoj treba izabrati dobro osunčane terene, bez senki drugih visokih biljnih vrsta. Za zrenje lukovice poželjno je suvo i toplo vreme. Povoljni uslovi za gajenje belog luka su u dolinama reka, odnosno tamo gde je klima nešto suvlja i u kraškim poljima na sunčanim položajima, gde se zimi ne zadržava voda.

Najbolje vreme za sadnju je mesec oktobar ili početak novembra. Lukovica belog luka je po svojoj građi prvenstveno reproduktivni organ. Sastoji se od manje ili više češnjeva, a svaki od njih može dati novu biljku. Osim češnjeva belog luka, na jesen, ali i u proleće, možete posejati i vazdušne lukovice koje izgledaju kao minijaturni češnjevi.

Veći prinos belog luka

Naime, neki ekotipovi razvijaju i cvetnu stabljiku, koja naraste 70-100 cm visine a na vrhu nosi vazdušne češnjiće i po nekoliko sterilnih cvetova, koji su u početku obavijeni jednim omotnim listom. Iz vazdušnih češnjića mogu nastati nove biljke, koje razvijaju malenu lukovicu s jednim ili po nekoliko sitnih češnjeva. Te vazdušne lukovice neki proizvođači otkidaju čim se pojave, što omogućava veći prinos.

U zavisnosti od uslova u kojima raste, može već kroz jednu sezonu narasti do veličine konzumnog belog luka, mada je veća šansa da se to dogodi kroz dve sezone. Prve godine luk iz semena naraste na veličinu jednog češnja, dok u drugoj godini dobijamo beli luk spreman za berbu.

Kada u proleće beli luk počne da razvija cvetne stabljike, preporučljivo je da se one otkinu dok su male jer mnogi veruju da razvoj vazdušnih lukovica ili semenja na biljci stvara manje češnjeve, a to dodatno zavisi i od vrste. Da ne bismo nepotrebno bacili te stabljike, one se mogu iskoristiti tako što se ukisele poput krastavaca, a možemo ih konzumirati i sirove. Isto tako, možete ostaviti vazdušne lukovice kao semenski materijal za razmnožavanje belog luka. U tom slučaju taj luk vadite malo kasnije nego što je optimalno za berbu. Preporučuju se starinske vrste belog luka koje imaju izuzetno velike vazdušne lukovice.

Uzgoj iz lukovica traje dve godine

Prilikom setve, male vazdušne lukovice nije potrebno stavljati kao češnjeve u zemlju jednu po jednu, nego se jednostavno poseju. Ne mora se paziti da li su okrenute na dobru stranu. Potrebno je napraviti redove na gredici i laganim bacanjem rasporediti po njima češnjeve, koji se zatim zatrpaju zemljom. Sledeće godine, oni će narasti do veličine jednog češnja belog luka. Takav beli luk se vadi u junu i opet sadi na jesen. Tako da tek iduće godine iz njega možemo dobiti glavicu belog luka. Retko kada se dogodi da iste godine iz malih vazdušnih lukovica narastu veliki češnjevi, što uveliko zavisi i od vrste belog luka, kvaliteta zemljišta i klimatskih uslova. Dakle, gajenje belog luka iz vazdušnih lukovica traje dve godine, dok taj luk iz češnjeva dobijamo za godinu dana.

Gajenje belog luka iz vazdušnih lukovica po vremenu sadnje i vađenja

  • prve jeseni seju se vazdušne lukovice;
  • idućeg proleća ili leta vade se male lukovice;
  • iste jeseni sade se male glavice;
  • u proleće ili leto u drugoj godini vade se glavice belog luka.

Biljka belog luka je vrlo otporna na niske temperature i može dobro da podnese kontinentalnu zimu. Samo neki kultivari i ekotipovi mogu da budu više ili manje oštećeni zbog niskih temperatura. Za normalan rast i glavičenje češnjevi za reprodukciju moraju biti izloženi niskim temperaturama manjim od 15 °C uz optimum od 2-4 °C bilo u skladištu ili u zemljištu. Belom luku preko zime prija malčiranje senom, kao i drvenim pepelom. Kalijum u drvenom pepelu koristan je za rast tog luka.


Tagovi

Seno Sadnja Lukovica Semenski materijal Uzgoj belog luka Vazdušna lukovica Prinos belog luka Starinske vrste Pepel


Autorka

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorka i upravna pravnica Sandra Špoljar je, na razne načine, tradicijom i porodično, povezana s poljoprivredom. Dugogodišnja je novinarka u oblasti poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]