Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje repe
  • 29.12.2015. 08:00

Kako gajiti repu - kraljicu povrtnjaka?

Nepravedno zapostavljena repa vraća se u našu ishranu. Ona se odlikuje lakim načinom gajenja. Sadrži malo kalorija i odlično deluje na rad creva, a može da podmiri dnevne potrebe vitamina: C, A, B1, B2, B3, B9.

Foto: depositphotos.com
  • 1.630
  • 586
  • 0

Nekada nazivana "kraljicom povrtnjaka" repa (Brassica rapa var. rapa) polako se vraća iz zaborava. Pripada porodici kupusnjača kao kelj, kupus i keleraba. Kao prehrambena namirnica repa se odlikuje izuzetno pozitivnim učinkom na peristaltiku creva. Veoma je bogata biljnim vlaknima. U ishrani se koristi u svežem obliku, kao salata, kuvana, đuveč i punjena, a može da se čuva tokom zime uskladištena ili ukiseljena. Sadrži širok spektar vitamina, minerala, proteina. Smatra se da 200 g repe u svakodnavnoj ishrani može da nadoknadi dnevne potrebe za vitaminima kao što su C, A, B1, B2, B3, B9. Repa je veoma ukusno povrće male kalorijske vrednosti, 100 g repe sadrži samo 28 kalorija.

U prvoj godini repa razvija zadebljali koren, koji se konzumira i lisnu rozetu, a u drugoj godini repa cveta i stvara seme. Njeno seme je sitno, 1 g sadrži do 400 semenki i zadžava klijavost 5 godina. Koren može da bude okrugao ili valjkast, a boja na površini može da bude žuta, bela, krem, ljubičasta, sa crvenim (purpurnim) vrhom i belim donjim delom. Unutrašnjost korena je bele ili žute boje.

Kako pravilno gajiti repu?

Repa je povrtarska biljka koja se brzo razvija. Za letnju potrošnju seje se od marta i aprila, a za jesenju i zimsku upotrebu krajem juna i početkom jula. Repa za rast traži dovoljno vlage i Ph neutralno zemljište. Veoma je osetljiva na nedostatak vlage i tada koren postaje grub i gorak. Ukoliko je zemljište kiselo, repa je osetljivija na bolesti i štetočine, pa joj se skraćuje vreme čuvanja u skladištu. Repa ne voli direktno đubrenje stajnjakom i sazreva u drugoj godini nakon đubrenja. Ukoliko se đubri stajnjakom, formira šupalj koren. Dobre pretkulture za repu su: krompir, krastavac, paradajz, a dobri susedi su: neven, grašak, pasulj, spanać i zelena salata.

Setva se obavlja na gredicama visine 10-15 cm. Razmak u redu je 5 cm, a između redova 40 cm. Može da se poseje i na manji međuredni razmak od 20 cm, ali se tada razmak u redu povećava 5-10 cm. Za površinu 1 m² potrebno je 0,3 g semena koje se seje na dubinu od 1,5-2 cm. Na optimalnoj temperaturi od 18ºC repa niče za 3-5 dana. Minimalna temperatura nicanja je 2-5ºC. Da bi bila olakšana setva, sitno seme se meša sa peskom u razmeri 1:10. Mlada biljka može da izdrži i kratkotrajni mraz od -2 do -3ºC, dok su starije biljke nešto otpornije i mogu da izdrže i -5ºC. Optimalna temperatura za rast i razvoj se kreće do 20ºC. Najbolje joj odgovaraju umereno topla leta.

Repu je potrebno redovno zalivati i đubriti. Tokom sadnje može se na 1 m² dodati i 100 g pepela koji pozitivno deluje na repu. Nakon 5-6 sedmica repa može da se vadi iz zemlje. Repu je najbolje vaditi kada je prečnik korena 7-10 cm i tada je najukusniji, a može da se vadi i kada je koren sitniji 4-5 cm. Za jesenju i zimsku potrošnju vadi se iz zemlje tokom septembra i oktobra.

Veoma su ukusni i mladi listovi repe. U tu svrhu tokom zime, kada se repa vadi iz zemlje, pojedino korenje treba ponovo zasaditi u saksije i staviti na toplo i svetlo mesto. Tako ćemo isforsirati formiranje mladih listova.

Zaštita repe

Najčešća i najopasnija štetočina repe su buvači, naročito za mlade biljke. Štete od njih se prepoznaju po malim, sitnim rupicama koje prave na listovima. U stanju su da za 3 dana potpuno unište usev repe. Biljke mogu da se pospu pepelom ili tretiraju različitim biljnim preparatima od duvana, belog luka, nevena i ljute paprike. Takođe, buvači ne vole vlažno i malčirano zemljište. Osim buvača, veoma često se na repi primećuju i lisne vaši, naročito u prolećnoj proizvodnji.

Lekovita svojstva

Repa se odlikuje nizom dobrih osobina. Ona pomaže kod pročišćavanja krvi i doprinosi mršavljenju. Od nje se priprema odličan tonik za kožu lica, potpomaže peristaltiku creva, ublažava kašalj, blagotvorno deluje na urinarni sistem, ubija bakterije. Odlična je kao zamena za crnu rotkvu kada se priprema lek za kašalj sa medom. Umesto rotkve izdubi se repa i u nju doda med. Ovaj preparat je blažeg ukusa i deca ga radije uzimaju od preparata sa rotkvom.

Kiseljenje kao način čuvanja

Za zimsku potrošnju repa se pored skladištenja u podrumima i ostavama može i ukiseliti. Dovoljno ju je dobro oprati, oguliti i naribati na krupno. Naribanu repu slagati u teglu ili plastično burence. Priprema je slična pripremi kupusa ribanca. Slaže se sloj repe koji se malo posoli i pritisne i tako sve do vrha posude. Repu je potrebno na kraju nečim pritisnuti i zatvoriti. Nakon 2-3 sedmice repa će se ukiseliti. Treba pripaziti da li je repa pustila dovoljno sopstvenog soka da u njemu ogrezne.

Foto: depositphotos.com;shebeko


Tagovi

Setva Lisne vaši Repa Povrtnice Đubrenje Kiselenje repe Gajenje repe Kupusnjača Kraljica povrtnjaka Buvač


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.