Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 13.09.2016. 16:00

Kako iskoristiti nezreli, zeleni paradajz?

Na biljkama paradajza ostaju zeleni plodovi koji se mogu iskoristiti. Plodove koji su dostigli odgovarajuću veličinu ostavimo da sazru, a plodove manjih dimenzija preradimo u zimnicu.

Foto: Pixabay.com
  • 10.670
  • 656
  • 0

Na kraju sezone na biljkama paradajza ostaju nezreli plodovi. Te plodove je potrebno obrati, jer tokom kasne jeseni neće stići da sazru. Ukoliko prevlada kišno i hladno vreme, plodove paradajza može da uništi Phitophtora - plamenjača. Da bi sačuvali rod potrebno je obrati nezrele plodove i ostaviti da sazru ili ih preraditi u zimnicu. Male, zelene plodove možemo da preradimo u salate, turšije, zeleni ajvar, marinade i marmeladu.

Odabrati najbolje zelene plodove

Nisu svi nezreli plodovi pogodni za postupak dozrevanja. Jako mali plodovi, plodovi koji nisu dostigli veličinu karakterističnu za sortu se prerađuju u zimnicu. Takvi plodovi ne mogu da sazru u postupku dozrevanja. Za dozrevanje treba odabrati najbolje zelene plodove.

Za dozrevanje treba odabrati zelene plodove koji su dostigli karakterističnu veličinu i plodove koji su već počeli da menjaju boju u nijansu karakterističnu za sortu.

Zelene plodove paradajza je potrebno obrati pre nego što noćne temperature padnu ispod 5ºC. Na vreme berbe utiču vremenske prilike i sortne karakteristike. Berbu treba obavljati uzastopno svakih 3-5 dana. Ubrane plodove treba očistiti od nečistoća, lišća, odstraniti oštećene i plodove sa simptomima oboljenja. Plodove je potrebno brati po suvom vemenu, idealno bi bilo u prepodnevnim časovima. Berba se mora obavljati pažljivo da ne bi došlo do oštećenja plodova. I najmanje oštećenje može da bude ulazni put za prouzrokovače truljenja i propadanja ploda.

Temperatura je najvažniji faktor

Postoje različiti postupci sazrevanja zelenih plodova paradajza. Za dozrevanje plodova ne treba mnogo svetlosti. Temperatura je najvažniji faktor koji utiče na dozrevanje plodova. Plodovi koji su izloženi odgovarajućoj temperaturi brže dozrevaju. Uobičajeno je da se zeleni plodovi paradajza ostavljaju na prozorskim daskama da sazru, ali je to najlošiji postupak dozrevanja plodova. Plodovi koji su ostavljeni da sazru na takav način obično počinju da dozrevaju sa strane koja je okrenuta suncu dok suprotna strana i dalje ostaje zelena.

Plodovi paradajza, koji se u ovom periodu zateknu na biljci, imaju različit stepen zrelosti koji se kreće od potuno zelenih do potpuno zrelih.

Plodovi koje smo stavili na dozrevanje ne smeju međusobno da se dodiruju. Treba ih staviti na mesto sa dobrom ventilacijom, odgovarajućom vlažnošću vazduha, da ne bi došlo do isušivanja plodova, i temperaturom 20-25ºC. Paradajz se postavlja na police, korpe i kutije. Ukoliko se plodovi stavljaju u slojevima treba između slojeva položiti papir, a sloj ne sme biti deblji od 20cm. Svakih 3-5 dana je potrebno proveriti stanje, te odbaciti plodove koji su se počeli kvariti i pokupiti plodove koji su dozreli.

Ostavljanje zrele jabuke pored plodova ubrzaće dozrevanje. Naime, zrele jabuke će otpuštati etilen koji ubrzava zrenje plodova. Osim jabuke pored nedozrelih plodova paradajza možete ostaviti i zrele plodove paradajza ili banane.

Pripaziti na temperaturu i vlažnost vazduha

Dozrevanje se može i produžiti ukoliko se paradajz drži na nižoj temperaturi. Plodovi se mogu ostaviti da dozrevaju na nižoj temperaturi 12-15ºC i tada taj proces traje oko mesec dana. Regulisanjem temperature možete produžiti, odnosno skratiti period dozrevanja. Ne treba dozvoliti da temperatura dozrevanja padne ispod 10ºC jer će se to negativno odraziti na ukus plodova paradajza.

Vlažnost vazduha ne bi smela da padne ispod 80%.

Plodovi mogu dozrevati na biljci. Može se iskopati cela biljka sa korenom i prebaciti na suvo, dobro provetreno mesto. Biljke ne treba da se dodiruju. Na taj način hranljive materije iz korena i biljke će preći u plod i on će još narasti, dozreti i biti još ukusniji nego da dozreva odvojen od biljke. Stabljike paradajza mogu da se odseku u nivou površine zemlje i da ih takve stavimo u kutije. Plodovi paradajza mogu da dozrevaju u slami, a postupak je isti kao i kod dozrevanja u slojevima papira.

Zeleni plodovi paradajza koje uberemo u bašti na površini imaju spore Phitophtore - plamenjače. Da biste izbegli pojavu plamenjače na plodovima ostavljenim za dozrevanje možete plodove paradajza potopiti na jednu do dve minute tj. blanširati u toploj vodi, zagrejanoj na 60ºC. Nakon vađenja plodove treba obrisati. Na ovaj način ćete inaktivirati spore plamenjače i sprečiti zarazu plodova.

Foto: Pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Povrće Povrtarstvo Zeleni paradajz Plamenjača Dozrevanje Zrenje Zimnica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃