Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz krompira
  • 30.01.2017. 12:00

Krompir odlično rodio - cveta izvoz u EU

Rod krompira najbolji u poslednje tri decenije - tvrde članoci Asocijacije voćara i povrtara "Plodovi zemlje". Ova kultura se u našoj zemlji proizvodi na oko 150.000 hektara. Uprkos dobrom prinosu neće biti problema da se sva količina krompira plasira na strana tržišta i da se ostvari značajna zarada.

Foto: Jai
  • 1.916
  • 379
  • 0

Posle višemesečnog zastoja, čiji je razlog bila niska cena na evropskom tržištu, ponovo je uspostavljen izvoz krompira proizvedenog u Srbiji. Kako prenosi Blic zbog rasta izvoza drastično je skočila otkupna cena tog povrća. Tako se, na primer, u čačanskom kraju, uoči Nove godine, krompir otkupljivao za 9-10 dinara po kilogramu, da bi sadašnja otkupna cena narasla na 15-18 din/kg. Valja pomenuti i to da se cena krompira u maloprodaji i na pijacama u Srbiji kreće oko 50 dinara za kilogram.

Naš krompir na evropskom tržištu dostiže cenu 22-24 evrocenta

Kada je reč o izvozu, srpski krompir u najvećoj meri odlazi u države bivše Jugoslavije, a zatim i kod naših suseda u sastavu Evropske unije, u Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku. Na pijacama u zapadnoj Evropi njegova cena je između 22 i 24 evrocenti po kilogramu, dok se krompir ekstra klase na tržištu EU prodaje po ceni od oko 27 evrocenti za kilogram.

Sav rod krompira odlazi u izvoz

Prema rečima predsednika Upravnog odbora Asocijacije "Plodovi Srbije" Ratka Vukićevića, uprkos tome što je u 2016. godini zabeležen najbolji rod krompira u poslednjih tridesetak godina, neće biti problema da se sva količina proda na strana tržišta i tako ostvari ozbiljan devizni priliv.

Iako se ova kultura u Srbiji proizvodi na gotovo 150.000 hektara, Vukčević tvrdi da su potrebe tih tržišta mnogo veće od naših zaliha, tako da ne bi trebalo da bude problema u vezi sa plasmanom. On je uveren da i pored toga što je ovosezonski rod možda i najbolji u poslednje tri decenije, neće biti problema da se sva količina krompira izveze, te da se od toga ostvari značajna novčana dobit.

Nedovoljno udruživanje i dalje veliki problem

Kako tvrdi Ratko Vukčević, asocijacija "Plodovi Srbije" dosada je zvezla preko 150 tona krompira i dodaje da je ugovoreno da u naredne tri sedmice svakodnevno po 1-2 kamiona odvoze krompir u inostranstvo. On upozorava na to da se domaći proizvođači povrća i dalje nerado udružuju, kao i da i dalje postoji probelm funkcionisanja zadruga po uzoru na razvijene zemlje Evropske unije. Vukčević naglašava da samo udruženi možemo izaći na velika tržišta i ostvariti dobre finansijske rezultate.

EU zahteva najviši kvalitet proizvoda

Na kraju treba podsetiti i na to da je Evropska unija pre pet godina, nakon dvanaestogodišnjih poljoprivrednih sankcija, ponovo dozvolila izvoz srpskog krompira. Poljoprivrednici su se sada izborili sa prstenastom truleži krompira, bolešću koja je bila uzrok zabrane izvoza u evropske zemlje.

Izvor: Blic

Foto: Jai79 / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Izvori

Blic


Tagovi

Povrtarstvo Povrće Krompir Izvoz Evropska unija Ratko vukčević Asocijacija Plodovi Srbije Bugarska Rumunija Mađarska Cena Zarada Rod Prinos


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.