Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vađenje krompira
  • 23.09.2016. 18:00

Kuda s krompirom - pretopao za skladištenje?

Uzgajivači krompira u regiji Donja Saksonija, u Nemačkoj, nakon teškog perioda vegetacije, s mnogo kiše, sada se bore s vrućinom i sušom.

Foto: Alena Rais
  • 427
  • 20
  • 0

Uzgajivači u regiji Donja Saksonija, u Nemačkoj, počeli su da vade krompir očekujući prosečan prinos. Međutim, nakon teškog perioda vegetacije, s mnogo kiše, sada se bore s vrućinom i sušom.

"Zbog toplog vremena, krompiri su pretopli da bi se odmah skladištili", kaže Torsten Rigert iz Landfolka, u Donjoj Saksoniji. Kvalitet je ipak dobar, a očekivani rod je prosečan baš kao i protekla žetva žitarica, piše portal freshplaza.

Inače, površina od 102.400 hektara na kojoj se uzgaja krompir smanjila se u odnosu na proteklu godinu. U 2015. godini pod krompirom je bilo 105.900 hektara. Ista situacija je u različitim delovima države bez obzira na to da li je reč o konzumnom ili krompiru namenjenom za preradu. Tako da se u celoj Nemačkoj broj hektara pod krompirom smanjio za 0,6% i iznosi 235.500 hektara.

Kišno leto i medljika ugrozili zasade

Prema tome, proizvođači su tokom sušnog perioda u proteklih nekoliko nedelja morali da navodnjavaju zasade što je znatno povećalo troškove proizvodnje. Uzgajivači organskog krompira, s druge strane, moraju da se suoče sa znatno manjim očekivanjima nego što je to bilo na početku sadnje. Kišno leto i bolest medljika ostavili su traga na zasadima koji su oslabljeni dočekali vrelo leto.

Kompanija "Agrarmarkt Informations-Gesellschaft", iz Bona, u daljnjoj situaciji vidi ekonomske mogućnosti u industriji prerade krompira, tačnije za proizvođače pomfrita, čipsa, krompirovih pahuljica ili salate od krompira. Oni zbog vremena, moraju da se suoče s manjkom glavnog sastojka, pa su naručili veće količine krompira nego što je prvobitno bilo planirano, prvenstveno od kompanija iz Belgije i Severne Francuske.

Foto: Alena Rais


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Suša Nemačka Vrućina Vađenje Donja Saksonija Bolest bilja Zaštita Medljika


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!