Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nanotehnologija
  • 03.11.2016. 13:30

Nanobiotički spanać detektuje eksploziv

MIT inženjeri u listove spanaća ugradili su nanocevčice i tako ih pretvorili u senzore koji mogu detektovati eksploziv!

  • 762
  • 36
  • 0

Spanać više nije samo superhrana. Naučnici s Masačusets Tehnološkog Instituta-MIT od spanaća su napravili biotički detektor za eksploziv.

Takve biljke spanaća su u stanju da otkriju tragove eksploziva u podzemnim vodama. Naime, ugradnjom sitnih cevčica ugljenika (vaskularna infuzija) unutar listova spanaća omogućena je detekcija raznih jedinjenja. U trenutku kada iz zemljišta upije azotna aromatska jedinjenja (nitroaromatike), listovi postaju fluorescentni, što se očitava infracrvenom kamerom, prenosi mit.edu.

Barijera u komunikaciji između biljaka i ljudi prošlost?

Signali se prenose dalje i dolaze do uređaja sličnog smartphone-u koji šalje mail krajnjem korisniku. Cilj biljne nanobionike je da se nanočestice unesu u biljne organizme i obezbedi im se dodatna funkcija, kažu naučnici.

Autori projekta objašnjavaju da su doasadašnjim radom pokazali da je moguće prebroditi barijeru u komunikaciji između biljaka i ljudi, kao i to da je ovu tehnologiju moguće primeniti na svakoj biljci.

Fluorescentni signali

"Bilke su odlični analitički sistemi. Imaju produženu mrežu korena u zemljištu, neprestano sakupljaju vodu koju mogu transportovati u listove." Pre izvođenja ovog eksperimenta, naučnici su razvili nanocevčice koje mogu detektovati veliki raspon molekula kao što je vodonik peroksid, dopamin (hormon sreće), TNT pa i sarin koji se svrstava u nervne otrove. Kada se ciljanji molekul veže za nanocevčicu, menja joj se flourescentnost.

Važno je znati da biljke mogu detekotvati i jedinjenja unutar sopstvenog sistema, što bi se moglo iskoristiti u otkrivanju do detalja neistraženih fizioloških procesa u biljkama, posebno onim lekovitim koje se koriste u lečenju raka, poput Catharanthus roseus. Na taj način bi se mogla i povećati proizvodnja korisnih jedinjena.

Ilustracija: MIT


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P