Porodica Danilović iz sela Ljubinić na sitnom posedu bavi se raznovrsnom poljoprivrednom proizvodnjom. Ono po čemu su specifični jeste gajenje paprike koju godinama uspešno plasiraju na tržištu,
U poljoprivredi Srbije dominiraju poljoprivredna gazdinstva s malim posedima. Mali posedi, i današnji ekonomski uslovi često su ograničenje u postizanju uspeha onih kojima je poljoprivreda jedina delatnost. Ipak, ima i onih kojima je poljoprivreda dodatna delatnost, kao što su žitelju sela u okolini Posavine. Oni se uglavnom bave poljoprivredom kako bi zadovoljili sopstvene potrebe i eventualno dopunili kućni budžet.
I na gazdinstvu porodice Dragana Danilovića iz sela Ljubinić slična je situacija. Zastupljeno je povrtarstvo, stočarstvo, ratarstvo i u malom, proizvodnja voća.
Danilovići su u proizvodnji povrća posebni, jer se malo ko u Ljubiniću odlučio na ovu proizvodnju. Već dve godine, među više povrtarskih biljnih vrsta koje uzgajaju našla se paprika. Danilovići proizvedenu papriku prodaju kao svežu, uglavnom na Ubskoj i Kalenić pijaci u Beogradu, a od pre nekoliko godina, dosta kupaca iz raznih krajeva Srbije im dolazi na kućnu adresu. Papriku proizvode u plastenicima i na otvorenom, na ukupnoj površini oko 10 ari. U proizvodnji su zastupljene sorte Slonovo uvo, Roštiljka, Somborka.
Uzgoj paprike je osetljiv i traži veliku pažnju ako se žele postići dobri proizvodni rezultati. "Proizvodnja paprike počinje u februaru sa setvom rasada. Oko polovine maja rasad se sadi i do berbe se neguje. Ove godine rod je bio malo manji nego uobičajeno. Razlog za to je bila visoka vlaga", kaže Dragan Danilović.
Kupaca paprike je dosta, i sve što se proizvede uglavnom se i proda, dolaze iz raznih krajeva, uglavnom iz okoline Uba, Obrenovca, a bilo ih je i iz Šapca, Beograda, Čačka, i Kraljeva. Ipak deo paprike i ostalog povrća se koristi za pripremu zimnice za koju je zadužena Gordana Danilović. Ukusnu i zdravu zimnicu pravi najvše zahvaljujući kvalitetnim plodovima koje koristi ali i proverenim starim receptima.
“Najviše proizvodimo ajvar, ostalo je paprika u teglama, kečap i šarena salata. Naše komšije koji žive u Švajcarskoj često od nas kupe koju teglu ajvara i ponesu je kući. Kako kažu njihovi prijatelji u Cirihu su oduševjeni ukusom srpskog ajvara. Dobar ukus je uslovio i prodaju preko Interneta. Tako smo imali nekoliko porudžbina ajvara za Cirih”, kaže Gordana Danilović.
Gazdinstvo Daniovića bavi se i ratarskom i stočarskom proizvodnjom. Obrađuju Danilovići šest hektara zemlje, a seju pšenicu, kukuruz, zob i ječam. Kako ističe Dragan ova godina je bila dobra za pšenicu, a koliki će biti prinos kukuruza znaće se posle berbe.
Stočarstvo danas nije isplativo, pa se stoka uglavnom odgaja za sopstvene potrebe. "U objektima imamo junicu, dvoje teladi i četiri krmače. Ranije smo držali više stoke. Ali činjenica da nema ko više da kupi svinje i goveda uticala je da proizvodnju svedemo na minimum", objašnjava Dragan.
Photo:pixabay.com
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka