Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda na malim površinama
  • 27.10.2016. 18:00

Paprika puni kućni budžet

Porodica Danilović iz sela Ljubinić na sitnom posedu bavi se raznovrsnom poljoprivrednom proizvodnjom. Ono po čemu su specifični jeste gajenje paprike koju godinama uspešno plasiraju na tržištu,

  • 1.242
  • 251
  • 0

U poljoprivredi Srbije dominiraju poljoprivredna gazdinstva s malim posedima. Mali posedi, i današnji ekonomski uslovi često su ograničenje u postizanju uspeha onih kojima je poljoprivreda jedina delatnost. Ipak, ima i onih kojima je poljoprivreda dodatna delatnost, kao što su žitelju sela u okolini Posavine. Oni se uglavnom bave poljoprivredom kako bi zadovoljili sopstvene potrebe i eventualno dopunili kućni budžet.

I na gazdinstvu porodice Dragana Danilovića iz sela Ljubinić slična je situacija. Zastupljeno je povrtarstvo, stočarstvo, ratarstvo i u malom, proizvodnja voća.

Povrtarstvo na prvom mestu

Danilovići su u proizvodnji povrća posebni, jer se malo ko u Ljubiniću odlučio na ovu proizvodnju. Već dve godine, među više povrtarskih biljnih vrsta koje uzgajaju našla se paprika. Danilovići proizvedenu papriku prodaju kao svežu, uglavnom na Ubskoj i Kalenić pijaci u Beogradu, a od pre nekoliko godina, dosta kupaca iz raznih krajeva Srbije im dolazi na kućnu adresu. Papriku proizvode u plastenicima i na otvorenom, na ukupnoj površini oko 10 ari. U proizvodnji su zastupljene sorte Slonovo uvo, Roštiljka, Somborka.

Uzgoj paprike je osetljiv i traži veliku pažnju ako se žele postići dobri proizvodni rezultati. "Proizvodnja paprike počinje u februaru sa setvom rasada. Oko polovine maja rasad se sadi i do berbe se neguje. Ove godine rod je bio malo manji nego uobičajeno. Razlog za to je bila visoka vlaga", kaže Dragan Danilović.

Ajvar oduševio strance

Kupaca paprike je dosta, i sve što se proizvede uglavnom se i proda, dolaze iz raznih krajeva, uglavnom iz okoline Uba, Obrenovca, a bilo ih je i iz Šapca, Beograda, Čačka, i Kraljeva. Ipak deo paprike i ostalog povrća se koristi za pripremu zimnice za koju je zadužena Gordana Danilović. Ukusnu i zdravu zimnicu pravi najvše zahvaljujući kvalitetnim plodovima koje koristi ali i proverenim starim receptima.

“Najviše proizvodimo ajvar, ostalo je paprika u teglama, kečap i šarena salata. Naše komšije koji žive u Švajcarskoj često od nas kupe koju teglu ajvara i ponesu je kući. Kako kažu njihovi prijatelji u Cirihu su oduševjeni ukusom srpskog ajvara. Dobar ukus je uslovio i prodaju preko Interneta. Tako smo imali nekoliko porudžbina ajvara za Cirih”, kaže Gordana Danilović.

Uz povrtarsku i ratarska i stočarska proizvodnja

Gazdinstvo Daniovića bavi se i ratarskom i stočarskom proizvodnjom. Obrađuju Danilovići šest hektara zemlje, a seju pšenicu, kukuruz, zob i ječam. Kako ističe Dragan ova godina je bila dobra za pšenicu, a koliki će biti prinos kukuruza znaće se posle berbe.

Stočarstvo danas nije isplativo, pa se stoka uglavnom odgaja za sopstvene potrebe. "U objektima imamo junicu, dvoje teladi i četiri krmače. Ranije smo držali više stoke. Ali činjenica da nema ko više da kupi svinje i goveda uticala je da proizvodnju svedemo na minimum", objašnjava Dragan.

Photo:pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Prodaja Paprike Somborka Slonovo Uvo Rasada Raznovrsna proizvodnja Ratarstvo Stočartsvo Povrtarstvo Selo Ljubinić


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.