Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 09.12.2016. 18:00

Pravo vreme za malčiranje i zaštitu biljaka

Dolaskom niskih temperatura i pojavom mrazeva, potrebno je zaštititi biljke malčiranjem. Iako u proleće i leti malč ima drugačiju funkciju, kako bi se sprečio rast korova, zadržala vlaga i zagrejalo zemljište, zimi on pomaže biljkama da izdrže oštre klimatske uslove, mrazeve i jake vetrove.

Foto: freedigitalphotos.com
  • 5.064
  • 516
  • 0

Dolaskom niskih temperatura i pojavom mrazeva, potrebno je zaštititi biljke malčiranjem. Iako u proleće i leti malč ima drugačiju funkciju, da bi se sprečio rast korova, zadržala vlaga i zagrejalo zemljište zimi, malč pomaže biljkama da izdrže oštre klimatske uslove, mrazeve i jake vetrove.

Malč na biljkama u zimskoj sezoni ima ulogu izolatora od prebrzog smrzavanja i odmrzavanja. Najbolja zaštita zemljišta zimi je sneg. S obzirom na to da se sneg neće zadržati cele zime u svim krajevima, postoje i druga korisna rešenja koja imaju funkciju izolatora.

Zaštita biljaka od mraza

Malčiranje je potrebno uraditi onda kad su noćne temperature 0°C ili ispod 0°C. Najbolje vreme za malčiranje od kraja novembra. Nikako nije dobro malčirati zemljište ranije da se ne bi pojavili razni glodari kao što su miševi i voluharice.

Smisao zimskog malčiranja je sniziti temperaturu, a ne održati toplotu zemljišta. Iako malč zaista pomaže kao izolator od niskih temperatura, zemljište se ipak smrzne. Malč omogućava da se taj proces odvija postepeno. Naizmenična smrzavanja i odmrzavanja zemljišta nanose velike štete na korenu višegodišnjih biljaka.

Slama, seno i lišće štite biljke od hladnoće!

Potreban što deblji sloj malča

Materijali koji se mogu koristiti za malčiranje mogu biti različiti. Od organskog malča mogu se koristiti slama, iglice bora, opalo lišće, grane zimzelenog drveća. Slama je dobar izolator zato što njene šuplje stabljike sadrže vazduh. Kada se postavlja malč od slame, mora se obratiti pažnja da malč ne sadrži seme korova.

Preporučuje se što deblji sloj malča, između 15 i 25 centimetra. Lišće nema tako dobre odlike izolatora kao slama, jer se na niskim temperaturama može zalediti. Lišće je vrlo jednostavno za postavljanje i brzo se razgrađuje, ali je s njim potrebno postupati s oprezom. Grane zimzelenog drveća predstavljaju odličan zimski malč. One se ne zbijaju, a pomažu sakupljanju snega i drže ga na mestu. Takođe, grane zimzelenog drveća se mogu postaviti na vrh malča od slame i tako sprečiti njegovo osipanje pod naletima vetra.

Kad trava počne da zeleni malč je potrebno ukloniti

U proleće, čim trava počne da se zeleni, sredinom aprila, malč je potrebno ukloniti. Malč se može ostaviti i duže ako još uvek postoji opasnost od mrazeva. Previše malča može zagušiti biljke i prouzrokovati truljenje korena. Grane zimzelenog drveća su najjednostavnije za uklanjanje. Da bi uklonili slamu, treba koristiti vile i pažljivo odgrabljati grabljama. Lišće se uklanja u slojevima kad na spoljašnjem delu počine da odmrzava. S obzirom na to da se brzo razgrađuje, uklanja se vrlo lako. Materijali koji se ne preporučuju za zimsko malčiranje su otkosi trave i piljevina zbog lošijih izolatorskih karakteristika.

Tuneli i plastenici

Zaštitu od zime mogu obezbediti niski i visoki tunel, hladni okviri i plastenici. Njihovom izgradnjom i primenom može se produžiti dozrevanje povrća. Za izradu jednostavnog i privremenog hladnog okvira potrebno je na metalne šipke "u" saviti ušice i krajeve postaviti u vrt pored reda s usevom. Zatim treba postaviti providnu plastičnu foliju preko metalnih ušica tako da ograde biljku. Toplina će se sačuvati, a hladnoća neće moći da uđe unutra. Izgradnja zahteva vreme i trud, ali je hladni okvir moguće i kupiti. Hladne okvire je potrebno provetravati, posebno kad je vreme toplo i sunčano.

Od materijala se može koristiti i agrotekstil. Ovaj polipropilenski sintetički materijal postavlja se preko useva, a pruža dobru zaštitu od mraza. Propušta vlagu i svetlost i vrlo je jednostavan za manipulaciju.

Prekrivanje tkaninom

Prekrivanje biljaka je još jedan uspešan način zaštite od mrazeva. Tako se čuva zimzeleno bilje od isušivanja listova. Početak postupka je postavljanje tri ili četiri štapa oko biljke. Na štapove se postavi neka deblja tkanina, ali nikako ne treba kosristiti polietilenski materijal jer on oduzima vazduh biljci i stvara efekt staklenika, niske noćne temperature i visoke dnevne. Ovakve značajne temperaturne promene mogu uzrokovati različite štete na biljkama.

Biljke mogu biti prekrivene nekim materijalom dok god traje hladno razdoblje. Kada vremenske prilike budu malo umerenije ili bude kišno razdoblje, pokrovni materijal se može skinti. Štapovi se za svaki slučaj mogu ostaviti. Materijali koji se mogu koristiti su juta, stari čaršafi ili pokrivači.

Biljke koje su u posudama, najjednostavnije je preseliti na toplije mesto. Mogu se smestiti u plasteniku, kući ili ostavi, u zavisnosti od potreba biljke. U proleće je potrebno pripaziti na postepenu aklimatizaciju biljke pre preseljenja na otvoreno.

Foto: freedigitalphotos.com


Tagovi

Malčiranje Izolator Sneg Zimzelene grane Agrotekstil Hladni okvir


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)