Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda u kolubarskom kraju
  • 28.09.2016. 08:00

Proizvodnju povrća i voća zameniće kopovi uglja

Iako ima preko 70 godina, Branko Milutinović, proizvođač iz sela Kalenić bavi se poljoprivredom sa istim elanom kao i kada je počinjao u ranoj mladosti. Uspešno proizvodi zdravo povrće i voće. Međutim, poljoprivrednu proizvodnju na njegovom imanju će uskoro zameniti kopovi uglja.

Foto: pixabay.com, skeeze
  • 1.151
  • 55
  • 0

Imanje Branka Milutinovića, u selu Kalenić, prostire se na nešto više od 3 hektara i u pravom smislu reči je svaštarsko domaćinstvo. Teško bi bilo nabrojati sve kulture koje se ovde gaje: od rena, paradajza, preko šljiva, višanja, kupina, malina, pa do sitne stoke i živine. Porodica Milutinović je posebna po tome što su svi njeni članovi istinski zaljubljenici u poljoprivredu.

Cela porodica složno radi na imanju

Oni složno rade i ništa im ne pada teško, osim činjenice da će uskoro njihovo domaćinstvo morati da napuste zbog kopova uglja koji će proći preko njihovog imanja. Deo povrća se proizvodi na organski način, a upravo ovde se nalazi jedna od najvećih parcela pod renom u Srbiji. Ren se zasada ne predaje stalnom otkupljivaču već ljudi dolaze direktno na imanje znajući da se ovde uzgaja najbolji ren u kraju.

Proizvodnja uglavnom za potrebe domaćinstva

Povrće se na ovom imanju gaji za sopstvene potrebe, a svaki plod je zdrav i bezbedan, namenjen prvenstveno članovima porodice Milutinović, unuku Milutinu, kao i unukama Tini i Simonidi koji u svakom trenutku na raspolaganju imaju zdravu hranu. Branko kaže da mu ne pada teško da radi jer radi posao koji voli i sve na vreme stiže da uradi. Jedino mu je žao što nema više mladih, opredeljenih za poljoprivredu koji bi se vratili na svoja imanja. Ovaj penzioner sa punih 70 godina ima više radnog elana od većine mladih i ističe da je u radu spas i smisao života.

Bez agrotehnike i osiguranja nema ni roda

Milutinović primenjuje punu agrotehniku na svom imanju i redovno se savetuje s agronomima. On sve svoje useve osigurava, pa nema bojazni od vremenskih nepogoda, krađa i ostalih nepredviđenih okolnosti. Za svoje potrebe drži i koze, kao i nešto živine jer vode računa o tome da se njihovi potomci zdravo hrane.

Imanje na trasi ugljokopova

Prema projektu kolubarskih kopova, ovo domaćinstvo će biti iseljeno i ustupiće mesto kopovima uglja. Sve što je godinama sticano biće sravnjeno sa zemljom. Ipak, Branko ne očajava već planira da nastavi da se bavi poljoprivredom jednako uspešno kao i dosada samo na nekom drugom mestu. Priču o ovom zanimljivom proizvođaču koji poljoprivredu smatra načinom života pogledajte u video prilogu:

Foto: pixabay.com, skeeze


Tagovi

Poljoprivreda Proizvodnja Voće Povrće Povrtarstvo Vočarstvo Stočaratvo Svaštarska proizvodnja Zdrava hrana Organska poljoprivreda Kopovi Ugalj Kolubara Branko Milutinović Kalenić


Partner