Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 12.09.2016. 08:00

Razočaran u cenu smanjuje proizvodnju povrća

Niska otkupna cena, ali i odsustvo razumevanja i pomoći države, prinudila je Milorada Markovića, ali i druge povrtare iz Uba i okoline da razmisle o smanjenju povrtarske proizvodnje.

  • 1.403
  • 68
  • 0

Milorad Marković jedan je od većih povrtara, u selu Sovljak, koje pripada opštini Ub. On povrće uzgaja na skoro pola hektara, ali je razočaran u otkupnu cenu i namerava da smanjuje površine pod plastenicima. Milorada je pored otkupne cene snašla još jedna nevolja. Naime, u majskim poplavama, pre dve godine, sve mu je stradalo i do danas mu nije nadoknađen dugogodišnji rad i trud koji je nestao preko noći, pa i sada oseća posledice tog nemilog događaja. Očekivana i preko potrebna pomoć oko obnove uništenih plastenika je u ovom slučaju izostala, tako da je bilo potrebno mnogo ulaganja da se ponovo stane na noge.

Nema volje ni mogućnosti za nova ulaganja

U ovom kraju su i dalje u najvećoj meri zastupljeni stari i primitivni načini gajenja povrća sa niskim tunelima i istim takvim prinosima. Na pitanje: Zašto ne modernizuje svoju proizvodnju? Marković odgovara da nema mogućnosti, ali ni volje da se upusti u nove finansijske izdatke. Prema rečima našeg sagovornika, ovo je najgora godina za prodaju povrća od kako je počeo da se bavi tim poslom. Veliki deo novca izdvaja za zaštitu, a za robu koju proda na beogradskoj Kvantaškoj pijaci ne dobije dovoljno novca ni da pokrije osnovne troškove.

O problemima povrtara iz Uba i okoline, teškoćama proizvodnje i naročito prodaje robe, kao i o odnosu države prema poljoprivrednim proizvođačima Milorad Marković opširnije govori u video prilogu:


Tagovi

Povrtarstvo Povrće Zaštita Biljke Sbija Milorad Marković Plastenici Država Poplave Cena Otkup Otkupljivači Poljoprivreda


Partner