Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Liberalizacija tržišta
  • 07.02.2017. 13:45

Skok cene krompira

Povećana tražnja za našim krompirom u okruženju, ali i izmrzavanje i otežan transport iz brdsko-planinskih krajeva za vreme velikih mrazeva i zavejanih puteva, podigli su cenu krompiru.

Foto: Đorđe Simović, Zoran Broćić
  • 5.290
  • 454
  • 0

Poslednjih dana došlo je do porasta cene krompira na tržištu. Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Zoran Broćić podseća da smo liberalizovali tržište voća i povrća. Praktično više nema carinskih barijera, to jest zaštitnih mera, i cena na tržištu se formira slobodno.

Slobodno tržište i klimatske promene

Kada je u EU hiperprodukcija proizvodnje krompira on se plaća 4 - 5 evrocenti. Mi tada budemo zatrpani krompirom iz uvoza, vizuelno atraktivnim, što prvo privlači kupca. Posebna priča su klimatske promene. Od suše preko preobilnih padavina do pojave krompirovog moljca. Ta štetočina desetkovala je useve u leskovačkom kraju a ostavila je značajne posledice u tradicionalnim proizvođačkim regionima u zapadnoj Srbiji, pa i u centralnoj Srbiji i Vojvodini.

I 2016. godina teška za proizvodnju krompira

Naš sagovornik kaže da su i lane proizvođači krompira imali puno izazova. Prvo hladno i vlažno proleće, što se reflektovalno na kašnjenje sadnje. Nakon toga stradali su usevi od bolesti. Leto je bilo sušno a jesen, opet, izuzetno vlažna. Naročito je kišan bio oktobar, što se odrazilo na kasnije vađenje krompira, njegov kvalitet i ponudu na tržištu.

Zoran Broćić podseća da smo liberalizovali tržište voća i povrća.

Izvozimo krompir u Bugarsku po 22 dinara

Cena krompira je mirovala do kraja januara na nivou veleprodajne cene od 17 do 20 dinara dorađene robe. Cena na kvantašu je bila nešto viša, dok je u maloprodaji bila od 30 do 40 dinara. Tada su nastupili veliki mrazevi praćeni snegom u brdsko-planinskim krajevima. Deo krompira je izmrzao, a deo nije mogao da se transportuje. Zoran Broćić kaže da je izvoz počeo zahvaljujući solidnoj ceni krompira u Evropskoj uniji:

"Cene krompira u EU veće su u odnosu na višegodišnji prosek. Kod njih je cena krompira od 18 do 25 evrocenti. Kada se dodaju troškovi uvoza, on je na našem tržištu daleko skuplji nego domaći krompir. Tražnja za krompirom dolazi iz Albanije, Bugarske i Rumunije. Naš dorađeni krompir kupuju Bugari po ceni od 22 dinara."

Broćić kaže da je teško proceniti da li će cena krompira nastaviti da raste zbog toga što ne raspolažemo preciznim informacijama koliko krompira imamo na zalihama.

Profesionalan pristup proizvodnji krompira u Vojvodini

Evidentan je trend "preseljenja" proizvodnje iz brdsko - planinskih regiona u Vojvodinu. Broćić kaže da je u Vojvodini došlo do ukrupnjavanja proizvodnje po savremenim principima:

"Sve je više poljoprivrednika koji profesionalno proizvode krompir na 40 - 50 hektara. Primenjuju sve agrotehničke mere. Postižu visoke prinose preko 50 tona. Njihova proizvodna cena je od osam do 10 centi i konkurentni su na tržištu. Sve preko toga je njihova dobit. Kada imate velike proizvođače sa značajnim smeštajnim kapacitetima, to dovodi do stabilizacije cene, što odgovara potrošačima".

Sa druge strane u brdsko - planinskom području zemljište je siromašnije, parcele su manje, a ne primenjuju se ni savremene agrotehničke mere. Na kraju to rezultuje prinosima od 20 do 30 tona po hektaru, pa samim tim taj krompir nije konkurentan na tržištu.

Proizvoditi i obeležavati krompir prema nameni

Zoran Broćić kaže da se kod nas krompir i dalje deli na beli i crveni. Mnogi ne znaju da kvalitet nema veze sa bojom pokožice. U Evropi krompir se odavno deli prema tipu raskuvavanja. U EU se krompir obeležava u zavisnosti da li je za salatu, za kuvanje ili za prženje. Kod nas trenutno dominira pakovanje od 10 kilograma. Povećava se prodaja i pakovanja opranog krompira u pakovanju od 1,5 - 2 kg i takav krompir je obično skuplji za 10 - 15 din po kilogramu.

Prerada krompira nam je slaba tačka. Godišnje uvezemo 10-12 hiljada tona prerađenog krompira za pomfrit, kaže Broćić

Dobro je da se u Titelu gradi fabrika za proizvodnju pomfrita. Solidni smo izvoznici i čipsa.

Na sortnoj listi 150 sorti krompira

U Srbiji na našoj sortnoj listi nalazi se 150 sorti krompira. Izbor je širok. Proizvođači nekada jureći prinos izgube kvalitet i neka druga svojstva. Najčešće prinosne sorte imaju manu, koju proizvođači ne otkriju odmah. Očekivano je da zastupnici te sorte proizvođače ne upozore na tu manu kao što su unutrašnje modrice i na činjenicu da takav krompir može da se čuva do nove godine. Kada se to utvrdi - već je kasno.

Foto: Đorđe Simović, Zoran Broćić


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Zoran Broćić Krompir Izvoz


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."