Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje luka
  • 12.08.2016. 08:00

Tajna zdravog roda luka, šalota i belog luka

Lukovice crnog luka, šalota i belog luka prilično su jednostavne za gajenje, pa ukoliko sledite dobro organizovan plodored, iz godine u godinu, možete imati dobar rod.

  • 6.199
  • 951
  • 0

Lukovice crnog luka, šalota i belog luka prilično su jednostavne za gajenje, pa ukoliko sledite dobro organizovan plodored, iz godine u godinu, možete imati dobar rod.

Uvedite pauzu od 2-3 godine pre nego što na istu parcelu posadite nekog drugog člana iz porodice luka. Plodored smanjuje verovatnoću pojave štetočina i bolesti koje napadaju luk. To znači da će biljke biti zdrave, a berba uspešna.

Unapred dobro pripremite zemljište

Ako zemljištu namenjenom za sadnju crnog luka neposredno pre sadnje dodate đubrivo, lukovice će verovatno istruliti u zemlji, a ukoliko ipak porastu, možda neće biti dobre za skladištenje. Izbegavajte sadnju u zemljištu bogatom azotom jer on podstiče rast lišća na štetu lukovica.

Tajna uspešne sadnje

Crni luk, šalot i beli luk se sade na isti način. Držite lukovicu između palca i prva dva prsta i gurnite je u dobro rastreseno zemljište tako da je vrh okrenut na gore i nalazi se malo niže od površine zemljišta. Tako ćete zaštititi lukovice od ptica koje bi ih mogle isčupati. Nekoliko dana nakon sadnje korenje, koje se razvija, ponekad, može izgurati lukovice iz zemljišta. Sprečite to posadivši svaku lukovicu u usku, ali dovoljno duboku rupicu koju ćete načiniti prstom ili sadiljkom. Ako lukovice promene položaj, morate ih premestiti jer će u suprotnom korenje rasti bočno, a ne na dole.

Izaberite luk prema svojim potrebama. Mladi luk se seje leti da bismo ga idućeg proleća brali i upotrebljavali u svežem stanju. Zato treba da ostane u zemlji i po potrebi ga vadite za upotrebu u salatama. Jabučasti lukovi beru se u kasno leto a preko zime se čuvaju na suvom mestu.

Sadnja luka

Za rani početak u januaru seme luka posejte u stakleniku. Ili početkom proleća, kad se zemljište ugrejalo, u njega posadite male lukovice, najčešće toplotno obrađene. U vrućim i suvim uslovima lukovice tretirane toplotom neće prerano sazreti i proizvesti seme. Da biste dobili velike glavice luka seme posejte rano, ili u februaru ili martu kupite lukovice. Posadite ih na dubinu 3 cm, na razmacima od 10-15 cm. Te lukovice će biti spremne za berbu nekoliko nedelja pre lukovica posađenih u isto vreme, a biće i znatno veće.

Kada lišće klone lukovice nastavljaju da bubre

Kad se luk približi kraju ciklusa rasta, vrat lukovice klone i bočno se presavije preko nje, a potom počinje da žuti i suši se. Taj proces bi sve biljke trebalo da počnu istovremeno da bi berba bila ujednačena. Ako proces kasni, pomozite prirodi tako što ćete nežno grabljama (sa šiljcima okrenutim na gore) preći preko gredice s lukovima ili rukom presavijte vratove lukovice na stranu. Ostavite luk u zemlji dok ne sazri.

Vreme berbe

Crni luk, šalot i beli luk berite kad im lišće potpuno požuti kao i tokom suvog i sunčanog vremena. Nemojte ukloniti lišće: kad se potpuno osuši, lukovice se u drvenim sanducima mogu uskladištiti na hladnom i suvom mestu. Uvelo lišće možete isplesti u pletenicu ili lukovice možete staviti u čiste stare čarape ili najlonke zavezane u čvor između svake lukovice tako da se ne dodiruju. Pletenicu obesite preko zime.

Pre berbe belog luka neki povrtari predlažu da u zelenim stabljikama zavežete čvor. Listovi će ostati bez biljnog soka i brže će se osušiti, pa će lukovice nabubriti. Pri tome treba da pazite da ne slomite stabljike. Nakon što ih izvadite iz zemljišta, luk ostavite nekoliko dana na zemlji da se osuši i tek ga zatim skladištite. Proces sušenja očvršćuje spoljašnje ljuske.

Seme šalota može se u stakleniku sejati od marta do aprila, ali mnogo je bolje šalot gajiti iz lukovica. Lukovice šalota na otvorenom posadite u rano proleće, kad je prošla sva opasnost od mraza.

Gajite sopstveni beli luk

U jesen ili rano proleće u zemlju posadite čenove belog luka na razmak od 10 cm. Kad sadite beli luk, upotrebite najveće čenove s spoljašnje strane glavice. Unutrašnji čenovi često slabije uspevaju. Ako kod berbe belog luka 2-3 glavice ostavite u zemlji, možete ih iskoristiti za novu berbu. Kad počnu da stvaraju male zelene izdanke, posadite ih pojedinačno, a pošto već imaju korenje, oni će rasti prilično brzo.

Beli luk je u vlažnom zemljištu sklon truljenju. Izbegnite taj problem sadeći beli luk u proleće u laganu i peskovitu zemlju. U proleće, kada čenovi počnu da stvaraju izdanke, motikom uklonite deo zemlje oko lukovica.

Pletenje belog luka za skladištenje

  • Lišće i glavice moraju biti potpuno suvi. Počnite s tri glavice i pletite listove zajedno.
  • Kako se pletenica produžava, nove glavice dodajte tako da se novo lišće nastavlja na staro.
  • Nastavite da pletete dok ne ostvarite potrebnu dužinu. Uredite sve slobodne krajeve.
  • Pletenicu od belog luka obesite na hladno i suvo mesto. Ona će vas snabdevati belim lukom tokom cele sezone.

Povezana biljna vrsta

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korenov sistem s vrlo malo korenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba. Lukovica... Više [+]

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Povrtarstvo Luk Beli luk Crni luk Lukovice Gajenje luka


Autorka

Renata Dragović

Više [+]

Uvek željna novih znanja i izazova u oblasti ekološke poljoprivrede. Poseduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.