Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikve i bundeve
  • 16.07.2016. 14:30

Tikve, tikvice, bundeve i buče - gajenje i berba

Tikve, tikvice, letnje i zimske buče, bundeve i ukrasne (nejestive) tikve članovi su porodice tikava - Cucurbitaceae.

Foto: Olichel/pixabay.com
  • 5.103
  • 594
  • 0

Tikve, tikvice, letnje i zimske buče, bundeve i ukrasne (nejestive) tikve članovi su porodice tikava - Cucurbitaceae. Bundeve i buče ponekad se nazivaju zimskim plodovima. Beru se kasno u jesen i preko zime se mogu čuvati na hladnom i suvom mestu. Kad bundeve i buče sazru kora im postaje čvrsta i obično je narandžasta, prugasta ili plavo-zelena.

Meso im je bogato vitaminom C. Bundeve su lošijeg ukusa od buča koje imaju pikantan ukus i finiju teksturu. Obično se beru ranije u sezoni rasta i ne mogu da traju dugo kao zimske buče. Njihova kora je mekša, a meso ukusnije.

Kod sadnje tikvica, tikava i bundeva ostavite metar prostora u svim smerovima oko biljke ili dva metra kad je reč o puzajućim sortama. Nemojte ih saditi pre kraja maja ili početka juna jer morate biti sigurni da je prošla svaka opasnost od mraza.

Tikvice dugog perioda rasta

Da biste tokom celog leta imali obilan rod tikvica, sejte ih sukcesivno između aprila i jula. U zatvorenom prostoru seme posejte u aprilu, biljke pred kraj maja presadite na otvoreno i berite od jula pa na dalje. Seme direktno u zemljište posejte u junu i berite od kraja jula.

Tikvice koje su zapravo mlade tikve su izuzetno plodno povrće, tako da nema potrebe za sadnjom više od dve biljke odjednom. Oko osnove mladih biljaka treba iskopati kanalčić za zalivanje koji će držati vodu i pobrinuti se da ona stiže na pravo mesto.

Kupite sadnice ili proizvedite rasad u stakleniku. Pred kraj juna ih presadite na otvoreno ili seme krajem maja ili početkom juna posejte direktno u zemljište.

Oslobodite se korova

Ako sadite puzajuće sorte tikava, bundeva i buča, one će ubrzo svojim lišćem prekriti veliku površinu. Zato ne zaboravite na njihovo neobično širenje i iskoristite činjenicu da će ugušiti korov.

Merdevine kao oslonac

Da biste biljkama ponudili nešto na šta se mogu penjati i sklonili ih s puta, stare drvene merdevine postavite uz ogradu ili zid. U podnožju posadite puzajuće sorte i one će se brzo popeti uz prečke.

Dobri susedi

Tikvice, tikve, buče i bundeve rašće bilo gde, čak i u loše pripremljenom zemljištu dokle god u zemlju možete dodati dobro razgrađeno đubrivo, uspevaće gde god da ih posadimo. Najbolje mesto za sadnju plodovitog povrća su zaklonjena, osunčana mesta.

Setva na kompostnoj gomili

Tikve, buče i bundeve vole obilje organske materije i dobro uspevaju ako ih posejete ili posadite direktno na kompostnu gomilu. Lišće većine bundeva i buča služi kao prirodan i privlačan prekrivač da kompostište ostane zasenjeno i vlažno.

Vreme berbe

Tikve berite po potrebi. Ako ih berete kad su dugačke 30 cm, s jedne biljke mogu se ubrati čak 24 ploda. Poslednja 2-3 ploda ostavite na biljkama do oktobra, kad će dostići punu veličinu i biti potpuno zreli. Tikvice berite kad su dugačke oko 15 cm. Što ih više berete, biljka će proizvoditi više plodova, a ukoliko ih uberete kad su toliko velike, biće vrlo ukusne. Pustite li ih još da narastu, biće na pola puta da postanu tikve. Bundeve i buče su spremne za branje kad imaju dobru boju i razviju tvrdu koru. Lagano ih udarite rukom i ako zvuče šuplje, spremne su za branje. Drugi znak zrelosti ploda je boja lišća koja postaje smeđa.

Tikve berite i do tri meseca uskladištite na provetrenom mestu bez mraza.

Nakon berbe ubrane plodove otprilike 10 dana ostavite na sunčanom mestu ili u zatvorenom prostoru, zimskom vrtu ili stakleniku, tako da im kora otvrdne. Ako ih "sušite" na otvorenom, unesite ih u zatvoreno ako se predviđaju mrazevi. Zdrave bundeve će se oko tri meseca održati u okolini zaštićenoj od mraza. Za najbolju zaštitu uskladištite ih na srazmerno tople površine, na primer drvo, karton ili nekoliko slojeva novinskog papira, a ne na hladne površine poput kamena ili betona.

Saveti za gajenje bundeva i buča

Većina ovih saveta može da se primeni i za gajenje paradajza i krastavaca:

Podstaknite više plodova

Rastuće vrhove glavnih izdanaka puzajućih biljaka otrgnite kad dostignu dužinu od 45 cm da biste podstakli rast bočnih izdanaka i ženskih cvetova.

Pomoznite u oprašivanju

Ako se plodovi ne razvijaju dobro, ručno oprašite biljke. Malom četkicom polen s muških cvetova prenesite na ženske, koje ćete prepoznati po ispupčenju tačno iza cveta.

Uklonite deo listova

Neposredno pre nego što se razvije mala bundeva, uklonite deo listova sa stabljike koja nosi plod i ostavite samo dva ili tri lista tačno iznad ploda.

Folijom protiv parazita

Ako raširite aluminijumsku foliju na zemljište oko osnove biljaka, možete sprečiti viruse koje prenose tripsi i lisne vaši. Gusenice sovica oterajte zamotavajući stabljike u rukave od aluminijumske folije, a rukav neka bude zakopan 2-3 cm u zemljište. Folija za omotavanje iza biljaka, na ogradi ili zidu, pojačava svetlost i zbunjuje štetočine.

Foto: Olichel/pixabay.com


Tagovi

Tikve Bundeve Gajenje Berba Tikvice Buče


Autorka

Renata Dragović

Više [+]

Uvek željna novih znanja i izazova u oblasti ekološke poljoprivrede. Poseduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.