Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća u Kovačici
  • 20.08.2016. 15:00

Tradicija povrtarstva duža od dve decenije

Porodica Cicka se, u Kovačici, proizvodnjom povrća bavi već duže od 20 godina. Povrće proizvode u plastenicima i na otvorenom, a osim svežeg povrća, na pijaci prodaju i prerađevine od njega.

  • 364
  • 16
  • 0

Porodica Cicka, iz Kovačice, koja se proizvodnjom povrća bavi duže od 20 godina, pre 2 godine, pretrpela je ozbiljnu štetu uzrokovanu gradom, koji je pogodio zapadni deo južnog Banata. Protivgradne rakete tada nisu ispaljene, a odgovor na to zašto je napravljen propust i ko je kriv nikada nije stigao. Kako kaže, Tatjana Cicka, nositeljka ovog porodičnog gazdinstva, tada nije uopšte bilo ranog povrća, ali interesantno je bilo to da su cene ostale iste i nisu se menjale skoro 16-17 godina.

Tatjana je diplomirani agronom. Završila je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, smer ratarstvo i povrtarstvo, tako da je podizanje plastenika bio više nego logičan potez. Kako su godine prolazile oni su unapređivali svoju proizvodnju, da bi danas porodica Cicka postala jedna od najreprezentativnijih proizvođača povrća na teritoriji opštine Kovačica.

Bez agrotehnike i zaštite nema ni roda

Da bi se postigao dobar rod i nadasve odličan kvalitet, potrebna je primena pune agrotehnike, navodi Tatjana i dodaje da se u njenom povrtnjaku primenjuju, kako stajnjak, tako i NPK đubriva, ali i prihrana vodotopivim đubrivima, kroz sistem kap po kap. Takođe, potrebno je obratiti pažnju i na zaštitu, naročito ako se uzme u obzir da je ova godina izuzetno pogodna za razvoj patogena. Jedna od najosnovnijih mera, koju proizvođač treba da sprovede, kako bi sprečio pojavu bolesti je poštovanje plodoreda, na otvorenom prostoru, ali i u plastenicima.

Zbog konkurencije i uvoza promenili tržišnu strategiju

Kada je počinjala proizvodnju, porodica Cicka je svu svoju robu nosila na beogradski kvantaš gde su je prodavali na veliko. Međutim, jaka konkurencija i ponuda povrća iz uvoza, naterali su ih da razmisle o strategiji plasmana, pa su se vratili na pijacu u Kovačici. Ipak, uvozna roba, koja dampinguje cene, nije se zadržala samo u velikim gradovima, već je stigla i do manjih mesta.

Kakvi su im planovi za budućnost i uopšte koliko je isplativo bavljenje povrtarstvom, odnosno kako su zadovoljni cenom povrća na tržištu, te koji su im aduti kako bi bili konkurentniji na tržištu pogledajte u video prilogu:


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Povrtarstvo Povrće Paradajz Paprika Krastavci Kovačica Tržište Zaštita bilja Agrotehnika


Partner