Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita geografskog porekla
  • 29.09.2015. 15:00

Zaštita geografskog porekla za italijanski krompir!

Krompir Patata novella di Galatina svoju specifičnost duguje izuzetno ranom sazrevanju i posebnim estetskim svojstvima koja se ogledaju u epidermi uglavnom prekrivenoj ostacima zemlje koji joj daju tipičnu rđavu boju. Vađenje krompira Patata novella di Galatina se svake godine obavlja do 30. juna.

Foto: casapacella.wordpress.com
  • 98
  • 4
  • 0

Italijanskoj vrsti krompira nazvanoj Patata novella di Galatina odobrena je zaštita geografskog porekla. Proizvod se sastoji isključivo od krtola vrste Solanum tuberosum, sorte sieglinde. Ta sorta se uzgaja u provinciji Leće, na području poznatom po crvenom i peskovitom zemljištu. ‪Sve proizvodne faze, od sadnje do vađenja, moraju se sprovesti na tom geografskom području.

Sazrevanje pre kraja juna

Krompir Patata novella di Galatina svoju specifičnost duguje izuzetno ranom sazrevanju i posebnim estetskim svojstvima koja se ogledaju u epidermi uglavnom prekrivenoj ostacima zemlje koji joj daju tipičnu rđavu boju. Vađenje krompira Patata novella di Galatina se svake godine obavlja do 30. juna.

Ostaci zemlje na krompiru Patata novella di Galatina podsećaju na tipičnu boju zemljišta na području gajenja, a njihova prisutnost povezana je s tim što su krtole nakon berbe i postupaka razvrstavanja namenjeni direktnom stavljanju na tržište i na njih se ne primenjuju postupci pranja kojima bi mogla da se ošteti tanka pokožica krompira.

Nizak sadržaj suve materije

Još jedna osobina svojstvena krompiru Patata novella di Galatina je njegov nizak sadržaj suve materije (najviše 21 %), te nizak sadržaj skroba (najviše 17 %). Direktan uticaj na nizak sadržaj suve materije u proizvodu imaju i svojstva zemljišta za uzgoj. Naime, krtole koje ne nailaze na prepreke tokom perioda gajenja, zahvaljujući peskovitoj teksturi i sadržaju organskih materija u zemljištima u kojima rastu, dostižu svoj puni razvojni potencijal i značajan obim. Posledično tome, vrednosti specifične mase, a time i vrednosti suve materije (parametra koji se smatra važnim u definisanju hemijskih svojstava krompira Patata novella di Galatina) znatno su niže.

Zemljišta bogata fosforom i gvožđem

Područje poznato kao jonski lûk poluostrva Salento, tipično proizvodno područje krompira Patata novella di Galatina, prostire se od centralnog pojasa jonske obale, u pokrajini Leće, prema unutrašnjosti poluostrva. Na tom području prosečna mesečna temperatura najhladnijeg meseca (januara) iznosi 9,50 - 10 °C, dok temperatura najtoplijeg meseca (avgusta) iznosi 25,60 - 26 °C, s najvećim vrednostima koje su često veće od 40 °C. Osim toga, temperaturna kretanja (razlika između najveće i najmanje temperature u periodu od 24 sata) ostaju ograničena zahvaljujući uticaju mora, koje na povoljan način ublažava klimu.

Prosečna godišnja vrednost insolacije veća je od vrednosti za celu regiju Apuliju (Pulju), koja iznosi 2.600 sati (vrednost za Italiju iznosi od 2.100 do 2.800 sati). Glavna specifičnost zemljišta kojima se služi za gajenje jeste ta da se sastoje od crvene zemlje, prisutne na celom potezu duž jonske obale, koja je karakteristična isključivo za to područje. Svojom peskovitom teksturom i blago kiselom ili gotovo neutralnom pH vrednošću, ta su zemljišta vrlo bogata fosforom i gvožđem, koji se mogu asimilovati, te izmenjivim kalijumom, ali umerenog sadržaja organskih materija i siromašna ukupnom količinim azota.

Pomagala u berbi ne dolaze u dodir s krtolama

Crvena zemlja je pravi primer zonalnih ili klimatogenih zemljišta, odnosno zemljišta na čije osobine uveliko utiču klimatski uslovi u kojima su se oblikovala jer se procesi izmena stena, koji dovode do oblikovanja pedogenetske podloge, kao i sami prirodni pedogenetski faktori, menjaju se u zavisnosti od klime.

Osim toga, geografsko područje proizvodnje krompira Patata novella di Galatina ističe se i veštim tehnikama koje poljoprivrednici koriste tokom njegovog vađenja. Ono se obavlja jednostavnim mehaničkim pomagalima koja ne dolaze u direktan dodir s krtolama. Odmah nakon vađenja krtole se stavljaju na tržište, tako da se na njima ne sprovode postupci pranja.

Foto: casapacella.wordpress.com


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Patata novella di Galatina Geografsko poreklo Sazrevanje Krompir Poluostrvo Salento Apulija Povrtarstvo


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."