Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbeljivanje povrća
  • 21.08.2016. 09:00

Zašto se praziluk, komorač i celer izbeljuju?

Zašto treba izbeljivati povrće? Cilj izbeljivanja je da se jestivi delovi biljaka učine nežnijim i slađim. Prirodno gorke biljke, gajene na suncu, obično su ukusnije kad im se uskrati svetlost.

  • 2.065
  • 299
  • 0

Zašto treba izbeljivati povrće? Cilj izbeljivanja je da se jestivi delovi biljaka učine nežnijim i slađim. Prirodno gorke biljke, gajene na suncu, obično su ukusnije kad im se uskrati svetlost.

Izbeljivanjem poboljšajte ukus i smekšajte celer. Stabljike obmotajte u novinsku hartiju ili karton i na njih nagrnite zemlju. Praziluk je korisna povrtarska kultura koja zaslužuje mesto u svakoj bašti. Gajenjem različitih sorti možete ga brati tokom cele godine i koristiti u kuhinji.

Čitave godine uživajte u praziluku

Sorte praziluka imaju različite periode berbe. Najotpornije vrste dobro će prezimiti u zemljištu. Obično se sve seju u isto vreme, ali sazrevaju različito.

  • Rane sorte: mali i srednje veliki praziluk rane setve nije naročito otporan. Obično mu treba 5 meseci od setve do berbe, a za upotrebu je spreman od septembra do novembra.
  • Srednje rane sorte: nisu dovoljno otporne na mraz i relativno sporo sazrevaju. Treba im 7 meseci od setve do berbe, u novembru, pa do januara, ali veće su od biljaka rane setve.
  • Kasne sorte: imaju još duži period rasta i treba im čak 8 meseci od setve do berbe, ali su produktivne i otporne na mraz.

Malo čarolije

Od stabljičnih i korenovih nematoda praziluk se može štititi tako što se na štapove, zabodene uz redove, stavi naopačke okrenuta ljuska jajeta.

Praziluk

Savet za snežnobeli praziluk

Ako želite da praziluk bude potpuno beo, posadite ga duboko. U 30 cm dubokom kanalčiću, motikom iskopajte brazdu, duboku 5 cm. Kanalčić unapred pođubrite dobro razgrađenim đubrivom. Mladi praziluk posadite sadiljkom koju treba da zabijete što dublje. Mesec dana nakon sadnje, u kanalčić oko stabljika nanesite 3-5 cm zemlje. Ponavljajte to svakog meseca dok se sa svih strana stabljike ne oblikuje humka koja dostiže tačno ispod baze listova. Pre nagrtanja, oko stabljika, zavežite valovite kartonske okovratnike da sitni pesak ne ulazi u praziluk.

Kada iskopate korov, ostavite ga u brazdi da prekriva stabljike praziluka. Kad ga prekrijete zemljom, koju ćete dodavati u brazdu, korov će istrunuti i pomoći "izbeljivanju" praziluka tokom njegovog rasta.

Sadnja mladog praziluka na otvorenom

  1. Praziluk je spreman za sadnju na otvorenom kad dostigne debljinu olovke. Korenje skratite na 1 cm, odsecite i deo zelenih listova, skraćujući biljku na oko 20 cm.
  2. Sadiljkom oblikujte rupu i zasadite praziluk tako da 10 cm, oko pola njegove dužine bude u zemljištu.
  3. Zalivajte biljku direktno u rupu za sadnju iskopanu sadilicom. Ostavite praziluk da nađe svoj sopstveni nivo. Proveravajte biljke svakog dana i presadite one koje isčupaju ptice.

Mali praziluk iz kasne setve

Praziluk ima dug period sazrevanja, ali ako u martu nije posejan u setvene gredice, najkasnije u julu posejte praziluk kratke sezone rasta. On je otporniji, pa će prezimiti do prolećne berbe. S obzirom na to da raste zimi, možete da ga posadite na mesto s kojeg su ubrani rani grašak ili salata.

Korisno združivanje

Šargarepa, celer, komorač, matovilac, luk i paradajz mogu se gajiti zajedno s prazilukom jer je njihovo združivanje obostrano korisno. Taj princip funkcioniše jer biljke imaju iste potrebe za hranivima i povremeno se međusobno štite od štetočina.

Praziluk je otporna biljka, pa tokom jeseni i zime ostaje u zemljištu, gotovo da i ne raste, ali sve dok je temperatura niska, on se ne kvari. Ostavite ga u zemljištu i vadite po potrebi.

Slatki (firentinski) komorač voli sunce

Jednogodišnji slatki ili okrugli komorač posejte u rano leto, na sunčano, dobro drenirano zemljište. Proredite mladice na razmak 30 cm. U periodu rasta komorač treba redovno zalivati, a ukoliko nagrnete zemlju, kada biljke počnu da se šire, nastala lukovica biće belja i nežnija.

Umesto visoke trajnice, koja se često viđa u začinskom vrtu, opredelite se za jednogodišnji komorač zbog njegovih krtolastih jestivih stabljika i slatkih listova.

Loš sused

Verovatno zbog snažne arome, komorač je izuzetno agresivan kad se gaji sa drugim biljkama. Navodno samo praziluk i celer mogu da opstanu u njegovoj blizini.

Spreman za berbu

Komorač će biti spreman za berbu od rane do kasne jeseni. Lukovice sa stabljike odrežite u nivou zemljišta a iz ostatka biljke mogle bi da poteraju nove aromatične stabljike. Ako se lukovica izdužuje, odmah je uberite. To je znak preranog sazrevanja, što znači da će biljke proizvesti seme, a jestivi delovi postati pretvrdi za jelo.

Celer

Lak uzgoj celera

Celer je ukusna stabljika kojoj treba izbeljivanje, premda postoje vrste koje se same izbeljuju, takozvane zelene vrste. Za rast mu treba sunčana lokacija i dobro pripremljeno ilovasto zemljište. Za raniji početak posejte ga u kontejnere u klijalištu i držite u stakleniku. Sadnice proizvedene u klijalištu presadite u proleće ili rano leto. Ako ste posejali samoizbeljujući celer, razmaknite ga na 25 cm. Ostale sorte u kanalčićima zahtevaju razmak 20-25 cm između biljaka. Kad stabljike počnu dobro da rastu morate nagrnuti biljke ili oko svake staviti kartonsku cev. Tako će stabljike ostati čiste i izbledeti.

Naslovna fotografija: bigstockphoto.com, zlikovec; fotografija praziluka: bigstockphoto, 5 second


Povezana biljna vrsta

Praziluk

Praziluk

Sinonim: - | Engleski naziv: Leek | Latinski naziv: Allium porrum L.

Praziluk ima stablo koje nastaje od izraslih lisnih rukavaca koji su sedeći uvučeni jedan u drugi, dužina mu je od 20-80 cm, a debljina od 5-7 cm. Seme praziluka polagano niče, po... Više [+]

Komorač(morač)

Komorač(morač)

Engleski naziv: Fennel | Latinski naziv: Foeniculum vulgare Miller

Komorač (morač, janez, divlja mirođija, slatki anis, koromač) se upotrebljava ponajviše kao začin. Ima dubok, snažan i razgranat vretenasti koren. U vegetativnoj fazi stabljika mu... Više [+]

Tagovi

Praziluk Celer Komorač Povrće Povrtarstvo Eko proizvodnja


Autorka

Renata Dragović

Više [+]

Uvek željna novih znanja i izazova u oblasti ekološke poljoprivrede. Poseduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u