Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrće
  • 25.12.2016. 12:00

Zimska bašta na otvorenom

Povrće se uglavnom sadi u proleće ili kasnu jesen, u zimksom periodu retki su oni koji povrće u svoje bašte sade na otvorenom, bez plastenika. Izuzetak je gospođa Jasminaka Vićentić koja već godinama za svoje potrebe sadi baštu sredinom decembra, a kako ističe prvi plodovi su tu pre proleća.

  • 2.656
  • 341
  • 0

Sezona poljoprivrednih radova u polju još nije završena. Hladne, ali sunčane decembarske dane ratari su iskoristili da urade zimsko oranje, a neki povrtari da zasnuju novu proizvodnju na otvorenom. Da li su zimska setva luka i graška dobar izbor i mogu li oni opstati pod uticajem niskih decembarskim temepraturama otkrila nam je Jasminka Vićentić, iz sela Orašac.

Setva i sadnja u zimu

Jasminka godinama u zimu i kasnu jesen seje grašak, luk i šargarepu. Opravdane razloge za setvu u ovom periodu Jasmina vidi u činjenici da se ove vrste povrća, na ovakav način gaje već vekovima. Poznato je da ukoliko se grašak ili luk poseju u kasnu jesen, biljke su otpornije i daju veći i stabilniji prinos u odnosu na one iz prolećne setve. Iako su ove dane obeležili mrazevi, a temperatura se spuštala i do -10°C zemljište nije, kako Jasminka ističe, ni kaljavo ni hladno.

"Zimsku baštu sejem već nekoliko godina. Uglavnom sejem crni i beli luk kao i proletnjak, a tu je i grašak krunak, a planiram da posejem i šargarepu. Zemljište uopšte nije kaljavo, orno je i može se posejati dosta toga, sve zavisi i od zemlje. Kod nas zemlja je crnica pa i zimska setva na takvom tlu je lakša. Ipak, pri setvi graška koristim nešto veću količinu semena, jer se može desiti da neke biljke ne prezime zbog uticaja niskih temepratura i hladnoće", kaže Jasminka.

Zdrava organska setva

Ovakvu setvu Jasminka praktikuje već godinama, jer ne samo da povrće lakše prebrodi i sušu, ali i kišu, nego u proleće daje i bolje prinose, a i berba stiže ranije. U ovoj bašti može se reći da je zastupljena organska proizvodnja, s obzirom na to da daje zdrave plodove i da se ne korisit hemijska zaštita bilja. Porodica Vićentić nastoji da sve što proizvodi neguje na tradicionalan, prirodan način, bez tretmana i prskanja kaže Jasminka i dodaje: "Luk i grašak stižu u proleće pre prvog sejanja bašte. Ja ne postavljam plastenik, već praktikujemo zimku setvu. Za đubrenje koristimo svež stajnjak i nošta ne prskamo. Sve je prirodno."

Vurda i sremski sir

Jasminka nastoji da dobro organizuje svaki posao. Osim povrća trudi se da za svoju porodicu proizvede jednako zdrave i kvalitetne mlečne prerađevine od kozjeg mleka.

"Držim koze i od mleka pravim vurdu, kao i sremski sir, uglavnom samo za naše potrebe. Držimo još i kokoške i ovce. Preporučila bih svakom ko ima parče zemlje i hoće i može da radi, da sam radi za svoje potrebe, kako zbog sopstvenog zdravlja, tako i zbog zdravlja budućih pokolenja", savetuje Jasminka Vićentić.

Photo:Pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Grašak

Grašak

Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica leptirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži belančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, skrob,... Više [+]

Luk

Luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Onion | Latinski naziv: Allium cepa L.

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. Ima razgranat korenov sistem s vrlo malo korenovih dlačica, pa je moć usisavanja vrlo slaba. Lukovica... Više [+]

Šargarepa

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka.... Više [+]

Tagovi

Zimska setva povrća Grašak Luk Šargarepa Domaćinstvo Bašta Orašac Povrtarstvo


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.