Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Graškov žižak
  • 16.04.2016. 08:00

Žižak - štetočina koja uništava grašak

Graškov žižak je štetočina koja pričinjava štete samo na grašku. Larve se ubušuju u zrno graška, smanjuju tržišnu vrednost, a zrno gubi sposobnost klijanja.

Foto: bigstockphotos.com
  • 1.487
  • 213
  • 0

Svake godine se srećemo sa štetama koje na grašku pričinjava žižak (Bruchus pisorum). On je najznačajnija štetočina te mahunarke. Kod nas se žižak javlja povremeno - za vreme toplog leta.

Monofag - štetočina koja napada samo grašak

Graškov žižak je insekt malih telesnih dimenzija, 4-5 mm. Njegovo telo je crno-braon boje sa beličastim mrljama na zakrilcima. Polaže jaja veličine 0,8 mm, žućkastog i duguljasto-ovalnog oblika. Larva žiška je svetložuta, dužine 6 mm, bez nogu.

Graškov žižak razvija jednu generaciju godišnje. Prezimljava kao imago (odrasli insekt) u skladištima, najčeće u pukotinama zidova ili u prirodi, u skloništu u koje može da se zavuče, pod korenom drveća, odnosno ispod osušenih biljaka graška. Pojavljuje se u proleće, tokom cvetanja graška. Imago može da preleti velike površine u potrazi za usevima te leguminoze. Nakon što se pojavi, ovaj insekt se dopunski hrani, a zatim sledi kopulacija i polaganje jaja. Jedna ženka, na mlade mahune, može da položi 150-200 jaja. Period polaganja jaja je razvučen i traje oko dve sedmice. Nakon 6-10 dana javljaju se prve larve koje se ubušuju najpre u mahunu, pa zatim i u zrna. U zrnu se nalazi jedna larva koja ga izgriza iznutra. Na taj način smanjuje se tržišna vrednost graška, a pošto oštećuje i klicu gubi se klijavost zrna. Napadnuto zrno je puno fekalija.

Razvoj larve traje 29-36 dana, a sredinom avgusta se obrazuje lutka. Stadijum lutke traje 13-25 dana u zavisnosti od vremenskih uslova. Čitav razvoj žiška traje oko 2 meseca. Intenzitet napada određuje se pregledom 50-100 mahuna pred berbu i kontrolom zrna u skladištu. U polju se kritičnim napadom smatra ako se u 25 zamaha kečerom (mreža za hvatanje insekata) uhvate 2-3 imaga.

Preventivne mere suzbijanja i sprečavanja pojave žiška:

  1. Nakon berbe, mahune je potrebno brzo očistiti, zamrznuti ili preraditi na neki drugi način
  2. Biljne ostatke treba ukloniti s parcele, kompostirati ili uništiti na neki drugi način jer mogu da posluže kao sklonište za prezimljavanje insekata
  3. Poštovati plodored i plodosmenu
  4. Setva dobrih suseda za grašak
  5. Blizu graška preporučljiva je sadnja čili parika koje svojim mirisom teraju odrasle insekte graškovog žiška
  6. U vreme cvetanja treba tretirati usev graška odgovarajućim preparatima npr. od buvača (Pyrethrum cinerariaefolium) ili preparatima napravljenim od čili paprika
  7. Održavanje i redovno čišćenje skladišta
  8. Ukoliko se skladišti zrelo zrno, vlaga u njemu treba da bude ispod 15 %
  9. Potapanje zrna semenskog graška u slani rastvor, 30 g soli na 1 litar vode. Zrna oštećena od žiška ili na neki drugi način će isplivati na površinu. Zrna na dnu su pogodna za setvu. Takva zrna treba isprati i posejati.
  10. Puštanje u prirodu parazitske osice
  11. Setva otpornih sorti

Foto: bigstockphotos.com; staroshchuk


Povezana biljna vrsta

Grašak

Grašak

Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica leptirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži belančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, skrob,... Više [+]

Tagovi

Grašak Imago Žižak Štetočine graška Graškov žižak Cvetanje graška Larve žiška


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D