Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredna komora Srbije
  • 08.12.2016. 16:00

Bira se najbolja "srpska kobasica"

Cilj takmičenja za najbolju "srpsku kobasicu" koje organizuje PKS je da se unapredi konkurentnost domaćih proizvođača radi izgradnje brenda.

Foto: pixabay.com,tookapic
  • 1.119
  • 215
  • 0

Privredna komora Srbije pozvala je predstavnike mesne industrije u Srbiji da učestvuju u prvom takmičenju za najbolju srpsku kobasicu od mesa sa domaćih farmi. Cilj ovog takmičenja je da se unapredi konkurentnost domaćih proizvođača radi izgradnje brenda.

Kako je navedeno u pozivu, takmičenje za najbolju srpsku kobasicu organizovano je po unapred definisanoj metodologiji i okvirnim uslovima tehnološkog postupka, a u saradnji sa Savetom tehnologa industrije mesa. Učešćem u takmičenju, kao i svojim kvalitetnim proizvodima, proizvođači će doprineti formiranju brenda "srpska kobasica", unapređenju konkurentnosti kvalitetnih proizvoda i prepoznatljivosti domaćeg proizvoda od mesa sa potvrđenom dodatom vrednošću.

Kvalitet kobasice ocenjivaće najpriznatiji domaći stručnjaci

Prijavljivanje za takmičenje traje do 9. decembra, dostavljanjem prijava na adresu: jasna.stevanovic@pks.rs, dok će sama proizvodnja srpske kobasice, prema propisanim okvirnim uslovima, trajati od 12. do 22. decembra. Obaveza takmičara je da 23. decembra svoje proizvode dostave Komisiji, u Institut za higijenu i tehnologiju mesa.

Stručnu komisiju, koju čine predstavnici državnih organa i institucija - Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, FINS-a Novi Sad, Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, Poljoprivrednog fakulteta Zemun, Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Vojske Srbije i tehnologa iz privrednih društava koja učestvuju u takmičenju - predvode prof. dr Milan Ž. Baltić, predsednik Komisije, prof. dr Vlado Teodorović, Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu i DVM Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Za opstanak na tržištu neophodno brendiranje

Proizvod "srpska kobasica" standardno se proizvodi u Srbiji, ali do sada nije registrovan ni zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu. U skladu sa važećim propisom o kvalitetu i drugim zahtevima za proizvode od mesa, proizvod je klasifikovan u grupi grubo usitnjenih barenih kobasica. Uz veliku konkurenciju na tržištu, neophodno je unaprediti prepoznatljivost kvalitetnog domaćeg proizvoda, što je osnovni cilj čitave akcije i takmičenja.

Foto: pixabay.com,tookapic


Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Kobasica Srpska kobasica Industrija mesa Meso Prehrambena industrija Privredna komora Srbije PKS Meso Brendiranje Kvalitet Srbija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.