Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinska razmena
  • 21.05.2016. 15:00

EU proizvodi do Kine, Japana i Južne Amerike

Evropska unija i dalje pregovara sa trgovinskim udruženjem zemalja Južne Amerike "Mercosur" o potencijalnom trgovinskom sporazumu!

Foto: ec.europa
  • 339
  • 15
  • 0

Koje su novosti u Evropskom parlamentu? Tokom aprila govorilo se o trgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda iz EU. Odobrenje tri sorte genetski modifikovane soje za izvoz stočne hrane je odloženo.

Mercosur, trgovinsko udruženje pet zemalja iz Latinske Amerike u čijem su sastavu Brazil, Argentina, Paragvaj, Urugvaj i Venecuela, pre nekoliko meseci, najavio je ukidanje izvoznih restrikcija, a to bi promenilo lice svetske poljoprivrede.

Evropska poljoprivreda u aprilu obeležena trgovinskim pregovorima

S obzirom na to da je Mercosur šesto najvažnije izvozno tržište za EU, pregovori i dalje traju. Evropska unija je prvi trgovinski partner Mercosur-a i čini oko 20% trgovinskog prometa tih zemalja u 2013. godini, što je 110 milijardi evra.

Najveći deo izvoza ovog udruženja čine poljoprivredni proizvodi (43%) i sirovine (28%), dok EU uglavnom izvozi proizvode s dodatom vrednošću, opremu i mehanizaciju (46%), kao i hemikalije (22%).

Prema nekim dokumentima, do kojih su došli novinari, Evropska unija planira da ponudi Mercosur-u godišnju tarifnu kvotu od 78.000 tona hormonski netretirane govedine. 20 zemalja članica Unije, na sednici Saveta Evrope, održanoj u aprilu, osudilo je ovaj potez jer je uključivanje tako osetljivih proizvoda, poput govedine, u rane faze Sporazuma, prema njihovom mišljenju, kontraproduktivno.

Izvoz u Kinu i Japan

Za to vreme, komesar za poljoprivredu Fil Hogan nalazi se u još jednoj trgovinskoj misiji u Kini i Japanu kako bi podstakao trgovinu poljoprivrednim proizvodima. Budućnost Zajedničke poljoprivredne politike biće prioritet na Informacionom poljoprivrednom savetovanju koje će krajem maja biti održano u Amsterdamu.

Foto: ec.europa


Tagovi

Kina Japan Južna Amerika Poljoprivreda GMO soja Izvozne restrikcije Izvozno tržište Fil Hogan


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."