Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja lešnika u Srbiji
  • 24.07.2014. 18:00

Ferrero diže nasade u Srbiji

Ovim projektom planirano je da se nasadi lešnika u Srbiji povećaju sa sadašnjih 1.000 na 10.000 hektara do 2020. godine.

Foto: depositphotos.com, dpfoxfoto
  • 2.301
  • 106
  • 0

Ministar poljoprivrede Srbije, Dragan Glamočić i predstavnici Ferrero grupe, u februaru ove godine potpisali su Memorandum o razumevanju, a u planu je i osnivanje Centra za proizvodnju lešnika, osnivanje vlastite proizvodnje te uspostavljanje partnerskih odnosa sa poljoprivrednim proizvođačima na području centralne i južne Srbije, u što bi trebalo biti uključene stotine malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača.

Predstavnici Ferrero grupacije, Arduino Borgogno i Villiam Fulci predložili su premijeru Srbije, Aleksandru Vučiću da realizacija investicije te kompanije započne već ove godine, što je predsednik Vlade podržao.

Prva plantaža lešnika podignuta je u Sirigu u Vojvodini početkom jula ove godine, a projektom je predviđeno i podizanje rasadnika. Sadnice iz rasadnika služile bi za podizanje novih plantaža lešnika, a podizali bi ih proizvođači u Srbiji, nabavljajući sadnice uz finansijsku podršku države.

Italijanska grupacija obezbedila bi sadnice po znatno povoljnijim cenama, dok će Ministarstvo poljoprivrede Srbije učestvovati u nadoknadi troškova nabavke sadnica lešnika kroz bespovratna sredstva i subvencije kamatnih stopa na kredite banaka.

Značajna ulaganja u proizvodnju

Ovim značajnim projektom planirano je da se nasadi lešnika u Srbiji povećaju sa sadašnjih 1.000 na 10.000 hektara do 2020.godine. U Bačkoj će biti podignute plantaže lešnika srednje veličine, na oko 4.000 ha novih površina, dok će u centralnoj i južnoj Srbiji plantaže zauzimati 6.000 ha. Najveće količine proizvedenog lešnika otkupljivat će Ferrero, dok će količine koje ne budu otkupljene od strane italijanskog konditora, srpski proizvođači moći vrlo lako plasirati na domaćem i inostranom tržištu.

Podsjećamo, grupacija Ferrero najpoznatiji je italijanski proizvođač čokolade i konditorskih proizvoda sa bogatim iskustvom u razvoju i upravljanju poljoprivrednim projektima, posebno u oblasti uzgoja lešnika. Ferrero grupaciju čine 73 kompanije sa više od 30.000 zaposlenih i 20 proizvodnih pogona. Prisutni su u 160 zemalja i u 10 godina udvostručili su promet sa 3,9 milijardi na 8 milijardi evra u 2013. godini

Zašto baš Srbija?

Na odgovor zašto je baš Srbija izabrana za iduću zemlju za proširenje proizvodnje i ulaganje, Fulci je odgovorio kako je "u pitanju konkurentno tržište i važni lokalni proizvođači". Dodao je kako za Ferrero ovaj deo Jugoistočne Evrope postaje važan isto koliko i Kina, iz razloga što su na ovim tržištima u zadnjim godinama zabeležili rast od 38%, a samo u 2013. godini prihodi su iznosili oko 15 miliona evra.

"Ferrero će investirati u proizvodnju u Srbiji, lešnike nameravamo zasaditi na 6.000 hektara, imat ćemo objekte, pružit ćemo punu podršku malim poljoprivrednicima tako što ćemo im obezbediti sadnice iz naših rasadnika, preneti im znanja i tehnologije, a otkupljivat ćemo celu proizvodnju", rekao je Borgogno, ističući kako je reč o značajnoj dugoročnoj investiciji.

Foto: depositphotos.com, dpfoxfoto


Povezana biljna vrsta

Leska

Leska

Sinonim: - | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Leska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćna vrsta jer za razliku od drugih vrsta koje cvetaju u proleće, ona cveta zimi i to od decembra do... Više [+]

Tagovi

Lijeska Dragan Glamočić Ferrero Vojvodina Srbija Aleksandar Vučić Sirig Plantaža lješnjaka Konditorska industrija Jugoistočna Europa