Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi i hrana
  • 06.11.2016. 09:00

Hrana u EU bez ostataka pesticida?

U uzorcima hrane sakupljenih u Evropskoj uniji u čak 97 odsto nije bilo ostataka pesticida ili je sadržaj pesticida bio u tragovima u količini koja je dozvoljena, to jest u zakonom dozvoljenim granicama.

  • 979
  • 182
  • 0

U uzorcima hrane sakupljenih u Evropskoj uniji u čak 97 odsto nije bilo ostataka pesticida ili je sadržaj pesticida bio u tragovima u količini koja je dozvoljena, to jest u zakonom dozvoljenim granicama. Ovo je zaključak najnovijeg godišnjeg izveštaja EFSA o ostacima pesticida u hrani. Izveštaj je urađen na osnovu skoro 83.000 uzoraka hrane iz 28 država članica Evropske unije, uključujući ipo prvi put i Hrvatsku, Isladn i Norvešku.

Evropska unija štiti potrošače

Hoze Tarazona šef odeljenja za pesticide EFSA izjavio je da su visoke stope usklađivanja evidentirane za 2014. u skladu s prethodnim godinama, što znači da Evropska unija nastavlja da štiti potrošače kontrolom prisustva ostataka pesticida u hrani.
"Godišnji izveštaj je veliki poduhvat koji se temelji na podacima od država članica što ne bi bilo moguće bez posvećenosti i stručnosti evropskih partnera", izjavio je Hoze Tarazona i zahvalio se svim partnerima što su dali doprinos u izradi izveštaja.

Zaključci izveštaja

  • 97% analiziranih uzraka imali su zakonske vrednosti
  • Od 97% uzoraka, njih 53,6% nisu sadržali ostatke pesticida a 43,4% sadržali su ostatke ali u dozvoljenim koncentracijama.
  • Od uzoraka iz država EU/EEA 1,6% sadrži ostatke koji prelaze zakonske granice; odgovarajući broj za uzorke iz trećih zemalja bio je 6,5%
  • nemerljiva količina ostataka bila je u 91,8% uzoraka hrane za bebe
  • 98,8% organskih proizvoda bili su potpuno bez ostataka ili je količina ostataka bila u dozvoljenim zakonskim granicama
  • EFSA koristi podatke izveštaja kako bi procenila kako ostaci pesticida utiču na zdravlje Evropljana u dužem vremenskom periodu (hronično) ili u kratkom (akutno). U oba slučaja uprava je zaključila da je malo verovatno da uticaj ostataka pesticida predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje.

"Mi uvek tražimo način da poboljšamo godišnji izveštaj. Ove godine, na primer, zahvaljujući naporima država članica značajno smo ga poboljšali i uskladili kao i integrisali dostavljene podatke EFSA. Ovogodišnji izveštaj takođe sadrži predloge za koje verujemo da bi mogli doprineti efikasnijoj kontrolu pesticida", rekao je dr Tarazona.


Izvori

Agri EU


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!