Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrana za sve
  • 13.08.2016. 18:00

Male ulične ostave - hrana za sve!

Mala ostava namenjena je onima koji sebi ne mogu da priušte hranu, deci kao užina, nakon škole ili kao prilika za da se pozajmi šoljica šećera koja ponekad zafali, kaže Džesika Mek Klard.

Foto: littlefreepantry
  • 1.244
  • 61
  • 0

"Male ulične ostave" zaživele su u američkom gradu Fejtvilu, u Arkanzasu. Ideju po kojoj se u drvenim ormarićima, na određenim lokacijama u gradu, ostavljaju hrana i piće, osmislila je Džesika Mek Klard.

"U siromašnim delovima grada mala ostava namenjena je onima koji sebi svakodnevno ne mogu da priušte hranu, kao ni stvari za ličnu higijenu. U komšiluku, gde živi srednja klasa, male ulične ostave mogu da posluže deci kao užina, nakon škole ili kao prilika za da se pozajmi šoljica šećera koja ponekad zafali. U svakom slučaju, ova ostava je za one koji žele, treba ili mogu da daju i pomognu drugima", opisala je Mek Klardova na svojoj internet stranici littlefreepantry.

Prvu kućicu je napravila sama

Do ideje je došla nakon pojave malih besplatnih biblioteka koje su zaživele širom sveta. Tada je pomislila, zašto se jednostavno ne bi prazan prostor napunio hranom i pićem, ali i drugim stvarima za ličnu higijenu koje mnogi sebi, nažalost, ne mogu da priušte.

Zahvaljujući donaciji od 250 dolara, drvenu kućicu - ostavu, napravila je sama i postavila ispred luteranske crkve. Ono što je usledilo bilo je sjajno. Ljudi su ostavljali namirnice, ali i neke druge stvari poput pelena, vlažnih maramica, stvari za higijenu, pa sve do školskog pribora za decu čiji roditelji nemaju novca da ga kupe.

Projekat danas ima preko 10.000 fanova na Fejsbuku, a male ulične ostave se svakodnevno pojavljuju i u drugim delovima Amerike.

Foto: littlefreepantry


Tagovi

Hrana za sve Hrana Humanost Džesika Mek Klard


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!