Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća i povrća
  • 31.01.2017. 12:30

Prerada voća i povrća - samo za pravna lica

U našoj zemlji preradom voća i povrća mogu da se bave samo ona preduzeća i preduzetnici koji ispunjavaju propise u pogledu infrastrukture. Situacija u Mađarskoj je drugačija.

Foto: zalazaksunca / Pixabay
  • 6.224
  • 767
  • 0

Iako često u sezoni berbi voća i povrća čujemo informacije o niskim cenama proizvoda u otkupu i na pijacama, kao i o uvozu u velikim količinama, prerada tih proizvoda nije dozvoljena domaćinstvima, odnosno registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. U našoj zemlji ovim mogu da se bave samo ona preduzeća i preduzetnici koji ispunjavaju propise i u pogledu infrastrukture.

Preradu i izvoz mogu da obavljaju pravna lica

Prema trenutno važećoj zakonskoj regulativi, ova proizvodnja se može obavljati ukoliko je pravno lice kao preduzeće ili preduzetnik registrovano u Agenciji za privredne registre i upisano u Centralni registar objekata koji se bave preradom voća i povrća.

Preduzeća ili preduzentici svoje poslovanje moraju da usklade sa brojnim propisima, kao što su protivpožarna zaštita, zaštita na radu, zaštita životne sredine i slično. Potrebno je da se obezbedi prostorija za prijem i skladištenje sirovina, jedna prostorija za proizvodnju, jedna prostorija za pakovanje i jedna za skladištenje gotovih proizvoda. Objekat u kome se odvija prerada potrebno je da bude sagrađen od čvrstog materijala, koji sprečava ulazak ptica, insekata i glodara u prostorije. Neophodno je da prostorije imaju ventilatore.

Proizvodnjom se može baviti kvalifikovano lice i to diplomirani inženjer poljoprivrede (smer - tehnologija prehrambenih proizvoda), diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, diplomirani inženjer tehnologije ili diplomirani hemičar.

U Mađarskoj i domaćinstva imaju šansu

U Mađarskoj se proizvodnjom i trgovinom proizvoda biljnog porekla dobijenih termičkom obradom mogu bavitii registrovana poljoprivredna gazdinstva (domaćinstvo) uz ograničenje količine od 150 kg nedeljno, a maksimalno 5.200 kilograma godišnje. Olakšavajuće je i to da u Mađarskoj nema posebnih uslova u pogledu stručne spreme.

Poljoprivrednik u Mađarskoj, koji se odluči da svoje prerađevine prodaje potrošačima, mora da poseduje važeću poljoprovrednu legitimaciju na maksimalno tri godine. Potrebno je da se registruje kod Nacionalne agroekonomske komore na osnovu Zakona o Mađarskoj komori za agrar, prehrambeno ekonomsku oblast i ruralni razvoj.

Sve informacije u okviru poslova prerade voća i povrća za koje je nadležan sektor poljoprivredne inspekcije mogu da se dobiju od poljoprivredne inspekcije. Informacije se mogu dobiti u sedištima Upravnih okruga u prostorijama poljoprivredne inspekcije, u zavisnosti gde se objekat nalazi, kao i u sedištu sektora u Beogradu.

Nadležni da pomognu poljoprivrednicima

Primer iz Mađarske može da posluži i nama u Srbiji, ako znamo koliko su traženi domaći proizvodi, kao što su pekmez ili ajvar. Potrebno je da ministarstvo poljoprivrede formira odgovarajuće zakonske odredbe u vezi sa uslovima proizvodnje u okviru registrovanog gazdinstva. Pored toga potrebno je da se u okviru Centralnog registara objekata vodi evidencija onih poljoprivrednih gazdinstava na kojima se vrši prerada. Takođe, neizostavna je i kontrola inspekcijskih organa, kako u proizvodnji tako i na prodajnim mestima.

Foto: zalazaksunca / Pixabay


Tagovi

Prerada Voće Povrće Pekmez Centralni registar objekata. Mađarska Srbija Nacionalna Agroekonomska Komora Poljoprivredna legitimacija...


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P