Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 14.02.2017. 10:00

Proizvodićemo "prašku šunku" još samo tri godine

Prerađivači mesa u Srbiji će samo još 3 godine moći da proizvode "prašku šunku". To je rezultat prigovora na zahtev Češke koje je u ime naših proizvođača podnelo Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: birte / Pixabay
  • 1.872
  • 287
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine podnelo je u ime proizvođača "praške šunke" u Srbiji obrazložen prigovor na zahtev za registraciju tog proizvoda kao tradicionalno garantovanog specijaliteta (TSG), koji je podnela Češka. Rezultat je taj da će prerađivači mesa u našoj zemlji samo još tri godine moći da proizvode namirnicu sa nazivom "praška šunka".

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, nakon što je zahtev Češke objavljen u Službenom glasniku EU u maju prošle godine, naše ministarstvo je organizovalo više radnih sastanaka sa predstavnicima proizvođača i stručnih institucija iz oblasti proizvodnje i prerade mesa radi pribavljanja argumenata za prigovor na taj češki zahtev.

Napori ministarstva i proizvođača doneli rezultat

Uloženi napori su uspeli, pa je Češka proizvođačima "praške šunke" u Srbiji odobrila trogodišnji prelazni period tokom kojeg mogu da proizvode i stavljaju u promet proizvod pod tim nazivom, koji ne odgovara uslovima navedenim u specifikaciji proizvoda kao TSG. Sporazumom je našim proizvođačima data mogućnost da koriste ćirilično pismo za njegovo označavanje. Takođe je dogovoreno prelazni period počne u momentu kada "praška šunka" bude registrovana kao tradicionalni garantovani specijalitet.

Foto: birte / Pixabay


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Praška šunka Šunka Mesno Mesna industrija Srbija Češka Prigovor Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]