Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salmonela
  • 17.10.2016. 13:30

Salmonela iz uvoznih jaja uzrok smrti dečaka

Porodica je jaja, koja su iz uvoza, kupila u ​jednom velikom ​trgovačkom lancu, a navodno su uvezena iz Poljske.

Foto: bigstockphoto.com, Fatality
  • 2.622
  • 131
  • 0

Petogodišnji dečak preminuo je usled trovanja salmonelom, a njegove dve maloletne sestre i roditelji bili su u kritičnom stanju. Sada su van životne opasnosti, javlja Jutarnji list.

Simptomi zaraze su se u porodici Vidović iz Bregane u Hrvastkoj, počeli pojavljivati u noći s ponedeljka na utorak, međutim za najmlađeg člana porodice nije bilo spasa. Preminuo je tokom noći kod kuće.

Poljska jaja iz trgovačkog lanca

Odmah nakon dolaska Hitne pomoći, na teren su izašli i zaposleni Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, koji su pregledali celu kuću i uzeli briseve i uzorke hrane iz friždera kako bi izolovali salmonelu i dokazali da je li upravo ona kriva za smrt deteta. Tokom subote stigli su nalazi: iz jaja pronađenih u kući porodice Vidović izolovana je Salmonella enteritidis!

Nezvančni podaci kažu da je porodica Vidović, jaja kupila u ​jednom velikom ​trgovačkom lancu, a navodno su uvezena iz Poljske. Jaja su povučena s polica istog jutra kada se doznalo za tragediju. Ipak paketi jaja koji su ozbiljna prijetnja zdravlju građana otišlisu i u druge prodavnice trgovačkog pa sad treba utvrditi u koje od njih tačno i koliko ih je ljudi kupilo.

S celim slučajem upoznato je i Ministarstvo zdravlja, koje je odmah na teren poslalo svoje sanitarne inspektore. Hrvatski zakoni, na žalost, ne dopuštaju da se u ovakvim slučajevima objavi o kojem se trgovačkom lancu radi, sve dok to ne odluče nadležne institucije.

Foto: bigstockphoto.com, Fatality


Tagovi

Salmonela Jaja Trovanje Uvoz Trgovački lanac


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."